Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hyllade Cirkeln nominerad till Augustpris

I våras släppte Mats Strandberg sin allra första barn- och ungdomsroman tillsammans med Sara Bergmark Elfgren. Sedan dess har boken, Cirkeln, fått stort genomslag och hyllats av både kritiker och fans. Nu är den också nominerad till Augustpriset.

Annons
Fagerstaförfattaren Mats Strandberg har tillsammans med Sara Bergmark Elfgren skrivit en bok som kan vinna Augustpriset i kategorin Årets svenska barn- och ungdomsbok.

Cirkeln utspelar sig i bruksorten Engelsfors och den spännande handlingen kretsar kring sex unga tjejer som får övernaturliga krafter och måste samarbeta för att överleva.

Reaktionerna har inte låtit vänta på sig. Somliga har dragit paralleller till dundersuccérna Twilight och Harry Potter. DN:s recensent skrev att han blev ”fullständigt fucking knockad” av boken och övriga medier har stämt in i hyllningskören.

Men berömmet har inte stigit Mats Strandberg åt huvudet. Inte Sara Bergmark Elfgren heller. De har i stället jobbat hårt med nästa bok i trilogin, Eld. För att boken ska släppas i vår som planerat måste manuset vara inlämnat den 1 november och författarduon var mitt uppe i skrivandet när de fick beskedet att Cirkeln hade nominerats till Augustpriset i kategorin Årets svenska barn- och ungdomsbok.

Motiveringen lät så här: ”Över det nedmonterade brukssamhällets helvetesgap för tonårshäxorna en motvillig kamp mot ondskan. Med hatkärlek till bysamhället, lojalitet med huvudpersonerna och stor lust för genren skapar författarna en egen mytologi ur ett myller av referenser.”

Var nomineringen väntad?

–Verkligen inte, det här är ju en sådan där grej man inte ens vågar drömma om som författare. Det är särskilt hedrande i år när det kommit så många bra ungdomsböcker, säger Mats Strandberg.

Vad tror du om era chanser att vinna?

–Ingen aning! Varken jag eller Sara vill tänka på det för mycket. Särskilt inte nu när vi håller på och skriver sista kapitlen på manuset till Eld. Det vore upplagt för prestationsångest om man tänkte för mycket på det här med August just nu ...

Den sista delen i triologin, Nyckeln, ska släppas under 2013. Hela triologin kommer också filmatiseras och castingen till en svensk version av Cirkeln pågår för fullt.

Även utländska filmbolag har visat intresse för att göra en remake, bland annat 20th Century Fox, men än är inget bestämt.

Cirkeln.
Annons