Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I hängmattan - tegelsten, pocket eller mobil

Läsa böcker i hängmattan utan en bok som du blir alldeles matt i armen av bara av att du försöker hålla den i rätt position. Går det?

Annons
Hur läser du i sommar?

Ja självklart. Dessutom kan du ha massor av böcker åt gången i hängmattan, detta bekväma ställe du inte behöver lämna på flera dagar. Vad pratar jag om? E-böcker. Böcker du läser i din mobiltelefon eller på din läsplatta. Det bästa av allt, det är gratis. Det enda du behöver är ett lånekort på biblioteket. Har du inget får du nog ta och ramla ur hängmattan och masa dig ner till bibblan och skaffa dig ett lånekort.

Vad krävs då för att börja läsa den sköna boken i mobilen eller på läsplattan?

- För varje e-bok du lånar har du 28 dagar på dig att läsa boken, säger Johanna Stewart bibliotekarie på Köpings stadsbibliotek. Hon säger också att under dessa 28 dagar får du låna max fem 5 e-böcker. Där går gränsen för vad som är gott och gratis. Men jag ska säga att det går lika bra att köpa en e-bok i bokhandeln då behöver du inte stressa för att hinna läsa den innan lånetiden går ut, den är ju din för alltid. Priserna för e-böcker i bokhandeln ligger på samma nivå som vanliga böcker.

Det du behöver är en lite nyare mobiltelefon eller en läsplatta av något slag. Johanna Stewart räknar upp för mig alla enheter som man kan läsa e-böcker från och det är många ska jag säga. Du behöver också ladda ner ett program till mobilen eller läsplattan och registrera dig. Glöm inte att du måste ha ditt lånekortsnummer tillhands annars fungerar det inte alls.

Har du problem att få e-boken att fungera kan du nog be din närmsta bibliotekarie om hjälp att få i gång din e-boks läsning.

Även ljudböcker går att låna gratis

Johanna Stewart tipsar om en bok som toppar topplistan för e-böcker. Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann av Jonas Jonasson. Men hon säger att hon nog tror att den är allra bäst som ljudbok och tillhör du sorten som inte ens orkar läsa boken eller hellre snickrar på huset än ligger i hängmattan hela sommaren, då finns alltid alternativet med strömmande ljudböcker som också går att låna till vissa mobiler och till iPhone men då krävs det lite extra trixande. Tänk bara på att om du strömmar en ljudbok när du ligger på stranden utomlands kan din mobilsurfräkning bli skyhög. Har du laddat ner några e-böcker innan din utlandsresa så ligger böckerna kvar i mobilen alla 28 lånedagar.

Allt du behöver veta om e-boksläsande

Västmanlands e-boksida

Utbud och topplistor för e-böcker och ljudböcker

Mer läsning

Annons