Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I valet och kvalet för framtiden

Om du fick spola tillbaka tiden och välja en ny utbildning – skulle du då välja samma igen? Om du svarar nej på den frågan så är du inte unik visar en undersökning.

Annons

Det nya läsåret på landets universitet och högskolor är i sin linda och många förväntansfulla studenter börjar sina studier. Men hur duktiga är dessa egentligen på att tänka över sina val av studier kan man fråga sig?

Enligt en undersökning som Manpower nyligen har gjort tillsammans med undersökningsföretaget Kairos Future skulle nämligen 40 procent av landets högskoleutbildade ha valt en annan utbildning om de fick välja på nytt. Det är 8000 personer som har svarat på frågor om arbete och karriär.

Hela 45 procent av de tillfrågade kvinnorna och 37 procent av männen i undersökningen är missnöjda med sina utbildningsval. 36 procent tänkte inte ens igenom sitt val. De flesta väljer utbildning utifrån sina intressen, medan 30 procent valde utifrån arbetsmarknadens framtida möjligheter.

Vd:n för Manpower group i Sverige Peter Lundahl kommenterar siffrorna i ett pressmeddelande:

– Att välja en utbildning som efterfrågas av arbetsgivarna är viktigt men samtidigt är det ett svårt val eftersom arbetsmarknaden ändras snabbt. Det som vi arbetsgivare efterfrågar i störst utsträckning är personer med erfarenhet och engagemang, därför är första jobbet, det vill säga inträdet på arbetsmarknaden, ofta den största utmaningen.

Av de tillfrågade i undersökningen var 71 procent nöjda med sin utbildning, trots att ett antal av dessa ändå hade valt annat om de fick välja om.

Mer läsning

Annons