Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"I värsta fall brinner det i Norberg i kväll"

Just nu rör sig den stora branden åt nordväst och med de starka vindar som väntas komma i dag uppmanas boende i Norberg att lämna sina hem.- I värsta fall brinner det i Norberg i kväll, säger Länsstyrelsen i Västmanlands presstalesman Erik Bergman.

Annons
Bild från hur Ängelsberg såg ut mindre än en timme innan det evakuerades. I dag uppmanas boende i Norberg att lämna sina hem.

De starka vindarna som utlovas under dagen utgör ett stort hot mot branden som härjar mellan Sala och Ängelsberg. Skogsbranden är den största i modern tid och räddningstjänst arbetar under svåra förhållanden med att få branden under kontroll. Boende i Norberg uppmanas att packa sina väskor och göra sig förberedda på att lämna sina hem. Erik Bergman, presstalesman hos Länsstyrelsen i Västmanland, rekommenderar boende i Norberg att lämna orten redan nu om det är möjligt. 

- Elden rör sig åt nordväst och kan komma att nå sjön Snyten under dagen, säger han.

Under gårdagen rörde sig elden som snabbast två kilometer per timme med anledning av de starka vindbyarna, och Erik Bergman befarar att situationen blir liknande under dagen.

- Det ska bli lika blåsigt som i går, och förutom att elden rör sig snabbt så är det torrt och gnistkast flyger åt alla håll.

Just nu används alla resurser för att stoppa spridningen av branden.

- Vi har cirka 110 brandmän i skogen, och ett tjugotal som kör helikoptrar, samt ett tjugotal som gör eldvägar och så vidare, säger Erik Bergman.

Trots hårt arbete uppmanar Erik Bergman allmänheten att vara på sin vakt. 

- I värsta fall brinner det i Norberg i kväll.

Mer läsning

Annons