Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Idén får beröm av politikerna

Politiker och tjänstemän i Fagersta tycker att idén är så bra att de hittat ett kryphål i upphandlingsreglerna. UF-företaget Integrera mera får nu börja undervisa nyanlända.

Annons
Linnéa Junno, Adam Abelt, Gustav Alé Svensson och Jennifer Myckelberg. Integrera mera håller just nu bland annat på med att färdigställa utbildningen.

Personer som ännu inte fått uppehållstillstånd går bara och väntar på ett besked. Och på att få påbörja sin svenskundervisning. De vill Integrera mera fånga med sin utbildning.

Kommunen har ett avtal med NVU om att sköta Svenska för invandrare (SFI). Men kommunstyrelsen har nu hittat ett kryphål för UF-företaget. Tjänsterna kan köpas in som en så kallad kompletterande verksamhet.

– Vi tycker att det är en jättebra idé från ungdomarna. Vi har beslutat att ställa oss positiva till den och har gett kommunkansliet i uppdrag att köpa in deras tjänster, säger kommunstyrelsens ordförande Marino Wallsten (S).

Integrera mera har redan fått grönt ljus från Norbergs kommun och nu alltså även i Fagersta.

– Jätteroligt! Jag ska berätta för de andra. Det här kommer alla att bli glada för, säger Gustav Alé Svensson, vd i UF-företaget.

Kommunstyrelsen har begärt att få in en utvärdering av projektet i september.

– Vi hoppas att det är en metod vi kan använda oss av framöver. Det tål att testas och det är ingen stor kostnad, säger Marino Wallsten.

Mer läsning

Annons