Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ikea öppet igen - men tar bort knivarna

Ungefär 30 minuter efter ordinarie öppningstid kunde kunderna gå in i varuhuset, som i går var helt stängt till följd av måndagens knivmord.

Annons

I dag, öppnade Ikea Västerås igen. Trots det som hänt är många kunder på plats igen för att handla. Hela varuhuset är öppet, även husgerådsavdelningen där morden skedde.

- Jag är där nu och på ett ställe ser jag mörka fläckar på golvet, säger tidningens VLT:s utsända Lisa Dahlgren.

Hon rapporterar också att det är mycket media på plats och att man har fått restriktioner på att inte fotografera inne i varuhuset.

- Det är många kunder på Ikea och det känns nästan som en vanlig dag på Erikslund, inte alls som i går då stämningen var väldigt tryckt, säger Lisa Dahlgren.

Men försäljningen av köksknivar är borttagen.

– Jag har av hänsyn till mina kollegor i varuhuset valt att ta bort försäljningen av köksknivar tillfälligt. Det är mitt beslut och jag har fått fint stöd av kollegor, inte bara här i Västerås utan även runt om i landet, säger Mattias Johansson.

Beslutet om att öppna varuhuset togs i går eftermiddag.

– Vi ska ta hand om alla kollegor och besökare och försöka ge dem en så normal vardag som är möjligt nu.

Knivmordet på Ikea har även fått XXL på Erikslund att låsa in sina knivar.

– Vi har knivar i sortimentet och vi har tänkt att det lika gärna kunde ha hänt här, säger Mikael Hållén, varuhuschef på XXL.

Vid gårdagens presskonferens i polishuset var polisen sparsam med nya detaljer ur utredningen. Däremot bekräftade polisen att de döda, en 55-årig kvinna och hennes 28-årige son, bodde i Skellefteå. De var här för att hälsa på deras son och lillebror.

– Familjen som finns kvar, lillebrodern och pappan, är fullständigt förkrossade. För dem är det ofattbart det som hänt, säger en poliskälla.

Polisen har fortfarande inte hittat några kopplingar mellan de misstänkta och offren. Inte heller har något politiskt eller religiöst motiv kunnat skönjas. Däremot förs dialog med säkerhetspolisen. Enligt Per Ågren är det en ”självklarhet” och inte alls konstigt.

Ikea höll stängt även i går.

– Ju längre dagen har gått, desto mer övertygad är jag att det var rätt. Vi har behövt ta hand om varandra, vi har behövt stötta varandra. Mitt fokus har varit att finnas till för medarbetarna, givetvis tillsammans med experter och kristeam, säger varuhuschefen Mattias Johansson.

Annons