Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inga anvisningsplatser i norra länsdelen

Fagersta, Norberg och Skinnskattebergs redan stora mottagande har gjort att inga nyanlända ska kunna placeras där i år, på anvisning av Migrationsverket.

Annons

Riksdagen röstade i januari i genom regeringens lagförslag om att kommuner ska kunna tvingas ta emot nyanlända som fått uppehållstillstånd, men som inte kunnat ordna egen bostad. Detta för att ansvaret för mottagandet ska fördelas jämnare i hela landet. Lagen trädde i kraft den 1 mars.

Regeringen har beslutat efter länsstyrelsens förslag, att Fagersta, Norberg och Skinnskatteberg inte ska ha några anvisningsplatser i år, då mottagandet redan varit stort per capita jämfört med många andra kommuner.

– Fagersta, till exempel, har haft ett mycket högt mottagande, och hade delar av 2015 högst mottagande i hela landet, sett per 1 000 invånare, säger Sanela Cerimagic, utredare på länsstyrelsen.

Men även utan anvisningsplatser i år kan kommunerna få ta emot nyanlända.

– De kan ändå bosätta sig där, om de hittar egen bostad. Kommunerna behöver beredskap med skola, sfi, samhällsorientering och praktisk hjälp vid bosättning.

Mer läsning

Annons