Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Ingen kan ge hundraprocentiga garantier”

”Jag skulle ta samma beslut igen”. Chefen för det västmanländska privata skyddade boendet står fast vid att det var rätt beslut att inte släppa in den hiv-infekterade kvinnan.

Annons

Länet. Chefen är anonymiserad i artikeln för att skydda den hiv-infekterades identitet.

Men du fick ju försäkringar från överläkaren Tina Carlander om att hiv inte smittar?

– Jag har googlat överallt och hört med en annan läkare och ingenstans hittar jag garantier för att hiv inte smittar, vid blodkontakt till exempel. Vi har små barn på boendet som kan ha sår. Jag har ansvar för andra på boendet. Varför talar vi inte om deras rättigheter? säger chefen som efterlyser ”hundraprocentiga garantier”.

Anders Sönnerborg, professor vid Karolinska institutet och hiv-läkare sedan 30 år, upprörs över kvinnojourens agerande som han kallar primitivt och okunnigt.

– Det som beskrivs här är nog bland det värsta jag har stött på sedan 1983, säger han.

– Risken för överföring av hiv inom en familj och vid sociala kontakter är noll. Detta är fullt ut applicerbart på skyddsboendet. Ingen risk med andra ord, även om den smittade är obehandlad. Det finns inget sådant fall beskrivet i litteraturen. Att påstå annat tyder bara på åsikterna och besluten styrs av andra mekanismer än rationellt tänkande.

Mer läsning

Annons