Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inget beslut om äldreboendet

Var Fagerstas nya äldreboende ska byggas är fortfarande oklart. Underlagen är inte tillräckliga för att kunna fatta ett beslut, menar Marino Wallsten (S), kommunalråd i Fagersta.

Annons
Fotbollsplanen, vid Sjövägen mellan två villaområden i Uggelbo, är ett av de två förslag som är aktuellt för Fagerstas nya äldreboende. I dagsläget står 26 personer i kö till Fagerstas äldreboenden, berättar Niclas Bergström, ordförande i socialnämnden i Fagersta.

I måndags var förhoppningen att kommunfullmäktige i Fagersta skulle besluta om äldreboendets placering. Boendet ska ha 40 platser och valet står mellan att bygga på den fotbollsplan som ligger mellan två villaområden i Uggelbo, vilket mötts av protester från närboende, eller på en yta i närheten av Uggelbo trädgård och järnvägen. Detta förslag har pensionärsföreningarna reagerat kraftigt mot.

Läs mer: Ny vändning om äldreboende

Ärendet återremitterades av fullmäktige i måndags.

Kostnaderna för markförberedelser för bebyggelse skiljer sig bara marginellt mellan de båda förslagen, visar en jämförelse av Norra Västmanlands kommunalteknikförbund, NVK.

– Hade det funnits en tydlig indikation att något av alternativen stack iväg hade vi lättare kunnat ta ett beslut, säger Marino Wallsten (S).

Underlaget behöver kompletteras med närmare detaljer om hur de två förslagen skiljer sig, berättar han.

– Det handlar om kostnader för markförberedelser, men det kan även vara byggnadsteknisk. Vi har fått indikationer om att det behövs bullerskyddas om det blir alternativet vid järnvägen. Då behöver vi veta vilka merkostnader det medför.

Läs mer: Protestlista mot äldreboende i Uggelbo

Läs mer: Många vill se äldreboende i Uggelbo

Äldreboendets placering kan nu tidigast avgöras på fullmäktige i september.

Två aktuella platser

Frågan om var Fagerstas nya äldreboende ska byggas återremitterades även 23 maj, eftersom av kommunfullmäktige ville få in en kostnadsredovisning från Norra Västmanlands kommunalteknikförbund, NVK.

Ursprungligen fanns sex förslag på placering av äldreboendet, framtagna av NVK. Två av dem, vid Per Ols och mellan Kolarbyn och Rönningen, öster om Vintervägen, föll bort tidigt. Två andra förslag har varit i Kolarbyn och på Risbron.

Nu återstår förslagen att bygga på fotbollsplanen eller ytan vid järnvägen i Uggelbo.

Mer läsning

Annons