Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inget spritstopp före operation

För mycket alkohol ökar risken för blödningar och infektioner vid en operation. Men landstinget har inga planer på att införa ett alkoholstopp för patienter.

Annons
förbud.  Då för mycket alkohol ökar risken för blödningar och infektioner har flera sjukhus infört spritförbud för patienten en tid innan operation. I Västmanland finns ännu inte något sådant förbud .Foto: Arkiv

Akademiska sjukhuset i Uppsala har infört alkoholstopp en månad före operation inom ortopedi och handkirurgi. Även i Malmö och Visby finns liknande förbud. Vid Västmanlands sjukhus finns dock inget stopp.

– Jag tycker att man borde följa Uppsalas exempel. Det är konstigt att det inte har varit mer fokus på ett alkoholstopp, säger Tomas Vikerfors, medicinsk stabschef vid Västmanlands sjukhus.

Oavsett vilken operation man gör ökar risken för komplikationer som blödningar och infektioner, om man inte tar paus från alkoholen. Forskning visar att risken ökar redan vid små doser av alkohol i samband med operation. Två glas om dagen (motsvarande två burkar folköl) innebär en fördubblad risk.

Lennart Iselius, hälso- och sjukvårdsdirektör, säger att det inte finns några diskussioner om ett alkoholförbud i Västmanland.

Varför inte?

– Det är lite svårare att kontrollera än ett rökstopp. Men vi följer hur det går i Uppsala och faller det väl ut där med minskade hälsorisker kan vi även överväga det här, säger han.

Eva Strand, verksamhetschef på kirurgkliniken, säger att patienterna informeras om alkoholens påverkan inför en operation.

– Men så långt som ett direkt förbud mot alkohol har vi inte gått. Vi rekommenderar att patienten avstår – och vi tar ju även upp andra hälsofrågor, säger hon.

På ortopeden finns heller inget alkoholförbud inför operation. Däremot ett rökstopp.

Mer läsning

Annons