Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Jag flyttade från en plåga till en annan”

Mohammed Hassani från Syrien har mycket sorg bakom sig. Nu kämpar han för att hans fru och son ska få komma till Fagersta.

Annons
Mohammed Hassani lever på 500 kronor i månaden.

57-årige Mohammed Hassani från Syrien är bosatt i Fagersta. Han har en femårig son tillsammans med sin fru. Efter att familjens hem i Syrien bombades och de blev hemlösa, bestämde sig Mohammed och familjen sig för att flytta till Turkiet för att försöka rädda sonen från krig och svält i Syrien.

Mohammed har fått uppehållstillstånd i Sverige för cirka två år sedan. Efter det bestämde han sig för att återförenas med sin fru och deras son, som fortfarande bor i Turkiet. Men Migrationsverket säger nej.

Mohammed har tio barn sedan tidigare, de är äldre och bor liksom sin mor i Syrien. När hemmet bombades gick de papper som bevisar skilsmässan förlorade.

I beslutet från Migrationsverket framgår det att det inte är möjligt för Mohammeds fru och femårige son att få uppehållstillstånd i Sverige, då det inte finns papper som bevisar skilsmässan från tidigare hustrun.

– Min exfru skickade en video som bevisar skilsmässa men domstolen tog inte hänsyn till detta, säger Mohammed.

Hans fru som bor i Turkiet vill inte att sonen åker ensam till Sverige.

– Jag flyttade från en plåga på grund av kriget i Syrien, till en plåga här i Sverige på grund av att familjen inte får återförenas, säger Mohammed uppgivet.

Med gråten i halsen berättar han att 30 personer från hans släkt och familj dött på grund av kriget.

– Inklusive min son och hans fru och mitt barnbarn.

Mohammed gick till psykiatrin när han kände att han inte längre ville leva.

– I sista stund ser jag en bild på min lilla son och jag påminns att han då skulle blir utan far, säger Mohammed.

Han säger att han fortfarande inte har ätit mer än bröd och te, eftersom han känner sig tvungen att skicka hela sin inkomst till familjen i Turkiet.

– Om jag äter bra kanske min son tvingas vara hungrig eller sova på gatan, säger han och fortsätter:

– Jag känner att jag dör långsamt och jag ber om hjälp till mitt barn. Det är inte hans fel, att han skapats i ett land där det är krig.

Nu studerar Mohammed på Svenska för invandrare och hoppas på att hitta arbete. Han har överklagat Migrationsverkets beslut till domstolen och fortsätter kämpa för att hans hustru och son ska få komma till Sverige.

Mohammed Hassani hoppas att Sverige ska kunna hjälpa Syrien.

– Jag ber den svenska regeringen att bygga broar för kommunikation mellan dem och det syriska folket, att hjälpa oss efter kriget. Syrien är helt förstört och behovet av att återuppbygga landet är akut, säger han.

Mer läsning

Annons