Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Jag har fått en andra chans"

Reine Ullén fick uppleva sina värsta fobier när han omringades av skogsbrandens lågor och brännskadades på 65 procent av kroppen. Vägen tillbaka är och har varit lång.

Annons
Hustrun Camilla Lilja är en av Reines hjältar som ser till att vardagen fungerar.

Ett helt år har gått sedan Reine Ullén höll på att mista livet i en av vår tids största skogsbränder. Men själv minns han dagen som om det vore i går. Dagligen blir han påmind om timmarna då han var instängd i branden och sorgen efter att hans anställde, Robert Svensson, föll offer i eldinfernot.

– Jag får jobba med dessa tankar hela tiden och i bland känner jag mig ensam i allt trots att jag har min familj och vänner, säger Reine Ullén.

Han jobbade nästa jämt och såg sin identitet i att arbeta. Skogen var hans hemmaplan som egenföretagare i åkeribranschen. I dag har han tvingats sälja tre av sina fyra lastbilar.

– Det är tufft. Mitt mål är att jobba igen, men jag kan bara fokusera på en dag i taget. Och som det ser ut nu är jag i behov av daglig hjälp med nästan allt. Så det gäller att vara realistisk och låta kroppen läka, säger Reine.

Det har tagit hårt på honom, att behöva ta hjälp för att klara vardagliga ting.

– Ja, det är verkligen ett slag mot ens självförtroende att behöva be barnen eller Camilla (hustrun) om hjälp.

Men livet efter branden har inte bara kantats av smärta och ångest. Reine menar att han lärt sig att njuta av livet mer och förstått vad som egentligen är viktigt för honom.

– Förr jobbade jag hela tiden och telefonen var aldrig avstängd. Det är så här i efterhand jag verkligen fattar hur mycket min familj betyder för mig och hur mycket av min tid jag lagt på jobb, säger han.

Ett halvår tog det för Reines kropp att läka de öppna såren. Och operationerna har avlöst varandra.

– Högerarmen är värst. Den har jag fått opererad flera gånger då ärrbildningen har varit fruktansvärd. Tänk dig att gå klädd i en alldes för trång kostym, bara det att kostymen inte går att ta av sig, säger Reine.

Det positiva med att vara hemma är tiden han hinner umgås med sin familj.

– Jag har helt klart mer koll i dag och tid för dem. Jag har lovat mig själv och dem att aldrig jobba på så hårt som förut.

Snart väntar ytterligare en operation. Denna gång händerna.

– Jag längtar inte. Jag bävar för operationen eftersom jag vet hur smärtsamt det är att riva upp allt igen.

Hur njuter du av livet?

– Jag umgås med familjen och njuter av god mat och dryck tillsammans med vänner. Om man ska hitta något positivt i och med olyckan, så har jag lärt känna så otroligt många härliga människor som jag annars aldrig hade gjort. Det är jag innerligt tacksam över, säger Reine Ullén.

Mer läsning

Annons