Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Jag vill att det ska redas ut"

För en polis är det svårt att acceptera att en mördare går fri. Rolf Rickmo som utredde mordet på Pernilla Theorin har inte accepterat. Han vill och tror att fallet blir löst.

Annons

Blicken är stram. språket likaså. Rolf Rickmo är en Avestapolis som talar som en polis. Han använder fackspråket när han visar platserna och gatorna i Avesta där Pernilla sågs för sista gången i livet.

Utanför Star Hotel vid Stadhusparken, Malmgatan, korsningen till Myrgatan, porten hon gick in i...

Men under den professionella ytan bubblar frustrationen kring ett mordfall som inte är hans längre. Utredningen ligger på länsnivå.

– Men själva saken, händelsen, finns med mig. Inte kanske dagligen men väldigt ofta.

Rolf Rickmo har en särskild inblick i familjen Theorins lidande. Han kände aldrig Pernilla men väl hennes mamma Pia. De gick i samma klass i skolan.

Läs mer: Tio år sedan Pernilla Theorin mördades i sitt hem

Liksom Pia har han i efterhand skymtat unga, blonda kvinnor och reagerat känslomässigt när han sett likheter med Pernilla. Han tänker inte släppa tron på att mördaren, förr eller senare, kommer att föras fram i ljuset.

– Jag vill att det ska redas ut och den som är ansvarig ska stå till svars. För det är viktigt för familjen, det är viktigt för alla hennes vänner, det är viktigt för alla att få en förklaring till vad som hände.

När mordet inträffade fick det stor uppmärksamhet i hela landet. En uppmärksamhet som blossade upp igen när misstänkta personer utreddes och teknisk bevisning tycktes leda fram till en lösning.

Men ett mordfall är inte alltid enkelt att lösa och bevis är inte alltid så självklara som de kan verka.

– Att tro att det är lika lätt att utreda ett mord i verkligheten som i deckare… det är otroligt stora skillnader. I filmen är det förvånansvärt enkelt att få någon att berätta exakt vad som har varit skälet till att de har gjort någonting eller hur de har gjort det. Så är ju inte verkligheten.

Rolf Rickmo ser gärna att nya vittnen träder fram, men betonar att vittnesmål tyvärr tenderar att ha ett bästföredatum.

Det är svårare att tro på en berättelse från någon som kan ha läst eller hört om fallet i media. Trovärdigheten kräver unik kunskap.

– Om någon ska kliva fram så är det gärningsmannen.

Ett annat vanligt missförstånd från den fiktiva deckarvärlden är att dna alltid är ett avgörande bevis. Men att ha varit på platsen är inte samma sak som att ha utfört själva brottet. Dna måste kunna kopplas till andra bevis för att det ska räcka.

Rolf Rickmos förhoppning och övertygelse är ändå att mordgåtan kommer att få en lösning.

– Dna-tekniken är fortfarande ny och utvecklas hela tiden. Till slut kommer gärningsmannen att kunna ställas till svars.

Mordet på Pernilla Theorin

13 augusti 2006: Pernilla Theorin hittas tidigt på morgonen mördad i sin utbrända lägenhet på Axel Johnsons väg i Avesta. Några dagar efteråt konstateras det att hon har blivit mördad.

2006-2016: Flera misstänkta grips för brottet, men släpps då de inte har kunnat bindas till brottet. Dna från en man – som häktades 2012 men hela tiden nekat till brott – har hittats i den brandhärjade lägenheten.

Nu: Fallet ligger på länsnivå. På senare tid har inga nya uppgifter tillkommit. Fallet är dock inte på något sätt en avslutad historia för polisen. Det är ett öppet fall i väntan på ny bevisning.

Framtid: När ny information inkommer blir fallet aktivt igen. Det betyder att alla tidigare bevisning gås igenom på nytt för att stämma av det med de nya uppgifterna. Ny teknik kan också medföra att gammalt utredningsmaterial kan komma att räcka som bevis.

Mer läsning