Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

#jagmed ska motivera

Det EU-finansierade projektet #jagmed ska locka unga tillbaka till skolan. I norra länsdelen finns ett gott exempel på hur man kan jobba.

Annons

EU-Projektet #jagmed ska förebygga och hindra att unga hoppar av gymnasiet och hamnar i utanförskap och arbetslöshet. Det finansieras av Europeiska Socialfonden (ESF). 

Alla kommuner i Västmanland deltar som en av fem regioner som tillsammans får dela på 63 miljoner kronor.

– Målet är ju dels att man ska hitta orsaker till varför det här sker och dels hitta lösningar, hur kan vi på bästa sätt jobba för att det här inte ska hända. Hur kan man i skolorna tänka för att jobba förebyggande, säger Lotta Larspers, projektledare på Västmanlands kommuner och landsting till P4 Västmanland.

Projektet riktar sig inte bara till elever som stannar hemma från skolan, utan också till elever som är i skolan men riskerar att inte få behörighet till gymnasiet. I norra länsdelen är det skolkuratorn Anders Andersson som arbetat med projektet fram tills nu.

– Jag har gjort en projektplan och börjat ha samtal med de som inte går till skolan. Det har handlat mycket om att bygga relationer.

Han har även

etablerat kontakt med socialtjänst och andra instanser.

– Lite av målet är att få ett nätverk kring den som inte går till skolan, så att man känner att man kan påverka sin egen situation.

#jagmed startade i våras och kommer att pågå fram tills slutet av 2018.

Annons