Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jerry fångade norrskenet på bild

Under natten mot måndag uppenbarade sig ett magnifikt norrsken över Fagersta. Jerry Honkala var påpasslig med kameran och tog sig till Högbyn för att ta en bild.

Annons
Norrsken fotograferat från Högbyn.

– Jag var på gymmet sent söndags kväll och så såg jag att en kompis på Facebook i Surahammar gjorde en uppdatering om att hon var ute och tittade på norrsken, säger Jerry Honkala.

Jerry hörde av sig till sin flickvän Victoria Persson och frågade om hon såg någonting men det gjorde hon inte. Så de åkte upp till Högbyn för att kolla om det gick att se något där.

– När vi kom upp var det världens norrsken. Det var riktigt häftigt, det var så bra utsikt däruppe också. Man såg hela spektaklet, säger Jerry Honkala.

De var ute i två timmar och fotade också. Bilderna tog han med sin gamla systemkamera samt stativ så han kunde göra riktigt långa exponeringar.

Enligt hemsidan norrskensverige.se sågs norrsken i så gott som hela landet under söndagen.

Norrsken uppstår när solvindar med laddade partiklar träffar jordens magnetfält.

Det här var inte första gången Jerry Honkala såg norrsken.

– Det var för 15 år sen när jag gjorde lumpen i Boden. Jag hade fältvecka. Jag skulle ut och göra mina behov när jag såg ett skimrande grönt sken ovanför trädtopparna. Jag stod där säkert i 10-15 minuter och tittade, säger Jerry Honkala.

Mer läsning

Annons