Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

JO kritiserar efter sekretessmiss

Landstinget Västmanland får kritik av Justitieombudsmannen, JO, sedan man lämnat ut en mängd journalanteckningar till socialtjänsten i Fagersta kommun – utan att göra den sekretessprövning som krävs.

Annons

Bakgrunden är att allvarliga misstankar uppstått hos Fagersta kommuns socialtjänst om att barn for illa hemma hos en familj. En orosanmälan hade inkommit och socialtjänsten hade börjat en barnavårdsutredning.

En skriftväxling påbörjades, först mellan socialtjänsten i Fagersta och tjänstemän på landstingsarkivet, sedan mellan socialtjänsten i Fagersta och en tjänsteman på landstinget i Västerås. Tjänstemannen faxade begäran från Fagersta till olika kliniker på sjukhuset – klinikerna lämnade därefter ut handlingarna.

Modern i den familj som socialtjänstens utredning avsåg inkom med en JO-anmälan.

Justitieombudsmannen har utrett saken och funnit att tjänstemännen vid landstingsarkivet undgår kritik då de prövat om handlingarna kunnat lämnas ut.

Däremot har klinikerna utan prövning lämnat ut handlingar till socialtjänsten. JO har förståelse för att ett sådant här ärende medför svåra bedömningar, men framhåller att behöriga befattningshavare måste göra sekretessprövningar innan handlingar lämnas ut. Därför kan inte Landstinget Västmanland undgå kritik.

Fotnot: Det framgår inte av Justitieombudsmannens beslut om socialtjänstens misstankar hade fog för sig eller inte.

Annons