Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Johanna Odö (S) om föräldrarnas kritik mot hanteringen av Tallens förskola

Att bottenvåningen i Tallens förskola är drabbad av mögel har påvisats med tester. Enligt Johanna Odö (S), har beskedet till kommunen och utbildningsförvaltningen alltid varit att förskolan ska vara ofarlig.

Annons

Som Fagersta-Posten har rapporterat har föräldrar till barn på förskolan så tidigt som 2009 påpekat källarlukt vid Tallens förskola.

Enligt Johanna Odö (S), kommunalråd och ordförande i barn- och utbildningsutskottet, så var beskeden de fick från NVK att det var okej eftersom luftmätningar inte visade på avvikelser.

Föräldrar krävde i höstas att ytterligare mätningar skulle göras och så skedde. Enligt Johanna Odö så blev hon kontaktad av föräldrar och frågade sedan förvaltningen om hur läget var och fick veta att det var okej. Eftersom mätningar hade gjorts av luften som inte visat på några avvikelser så är förtroendet för NVK orubbat.

– Eftersom det inte visat sig vara i luften utan i väggar och golv. Jag kan bara beklaga till föräldrarna. Jag förstår att det inte känns bra för dem, säger Johanna Odö.

– Jag kan förstå att man känner oro nu. När mätningar i luften inte har visat någonting men när man mäter i materialet och det visar sig vara det. Vi hade gjort mätningar och bestämt oss att bygga om men hade vi fått reda på det tidigare hade vi självklart gjort något åt det.

Kärrgruvans gamla skola där Tallens förskola numera huserar i mellanvåningen.

Vad som är tidigare sagt så ska lokalerna på mellanvåningen byggas om för att barnen i de två avdelningarna i bottenvåningen ska gå där. Ombyggnationen var planerad att börja i februari och avdelningarna i bottenvåningen skulle flyttas upp då men det har tidigarelagts sedan mätningar visat på mögel och fuktskador i golv och väggar. Bottenvåningen ska nu saneras.

En ventilationsmätning 2014 visade att den ventilationen var undermålig. Därför har ombyggnation varit på gång sedan i fjol.

– Jag har frågat skolchefen Ingrid Nord och hon säger att vi har talat med NVK om det går att ha barnen där och fått veta att det är okej. Vi kan inte göra en annan bedömning. Man kan inte gå på en känsla utan man måste mäta och nu har NVK gjort det. De har sagt att det inte har varit någon fara och därför har vi haft barnen kvar, säger Johanna Odö.

Johanna Odö (S) kommunalråd Norberg

Mer läsning

Annons