Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Julklappar på nätet går mot nya höjder

E-handeln ser ut att slå nya rekord. I år e-handlar vi julklappar för 4,9 miljarder, enligt logistikföretaget Post Nords prognos.

Annons
”Många tycker att det är en fördel att lätt kunna jämföra mellan utbud, produkter, pris och olika villkor”, säger Jonas Ogvall, vd på Svensk digital handel. Fram till den 25 november var 35 procent av julklapparna köpta på nätet, enligt Post Nord.

Näthandelns omsättning har ökat i flera år, enligt Jonas Ogvall, vd på Svensk digital handel.

– Det har varit tillväxt de sista fem åren i alla fall. Och det finns indikationer även hos butikerna att det går mot nya rekord, säger han.

Internethandeln gör det smidigt för de som bor i mindre städer, påpekar han.

– Till exempel om man bor i Fagersta, där alla butiker inte finns, är det bekvämt att handla julklappar på nätet. Grunden till att det ökat så är att folk har vant sig vid bekvämligheten, säger han.

Att internet är så pass utbrett är också en förklaring till julhandelns nya höjder, menar Jonas Ogvall.

– Bland de mellan 12 och 55 år är använder nästan 100 procent internet. Och i och med de smarta telefonerna och läsplattorna behöver man inte sitta vid datorn för att komma åt internet. De som har lång pendlingsväg till jobbet, där kan man äta upp sin hatt på ett de sitter med sin telefon, säger han.

Fler ser också till att näthandla sina klappar tidigt.

– Det är fler som gör det redan i november, för att kunna kontrollera varan och ha tid för ett eventuellt byte, säger Jonas Ogvall.

Mer läsning

Annons