Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Juristen: Kommunen har följt reglerna

Att låta marknaden värdera en fastighet innan försäljning är bra men är inget tvång, berättar Per Henningsson, förbundsjurist på SKL, Sveriges kommuner och landsting.

Annons

Lagen om offentlig upphandling, som ska tillämpas när exempelvis kommuner köper varor och tjänster, gäller inte vid försäljning av kommunala fastigheter, påpekar Per Henningsson.

– Det är vanligt att kommuner säljer fastigheter, det är inget konstigt. Men man får inte gynna enskilda näringsidkare. Att sälja till underpris är ett typiskt sätt att stödja en enskild, säger han och fortsätter:

– Går man inte ut med öppet anbud, annons, får man på annat sätt försöka försäkra sig om att man säljer till ett korrekt pris.

Kommuner kan värdera fastigheter via öppet anbud eller låta göra en oberoende värdering. Det är dock inget tvång och något fel har inte begåtts i det aktuella fallet, betonar Per Henningsson.

– Det är metoder för att vara på den säkra sidan. Annars kan det bli svårare att bevisa att priset var rätt om priset ifrågasätts.

Mer läsning

Annons