Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kadaver ännu kvar i skogen efter två år

För två år sedan upptäcktes ruttnande hästkadaver i skogen. De har fortfarande inte forslats bort och det är oklart hur det har kunnat bli så och vem som bär ansvaret.

Annons
Hästskelett. Så här såg kadavren ut när de hittades för två år sedan, och nu har det uppdagats att de fortfarande ligger kvar i skogen utanför Hästbäck.

I början av augusti 2009 fann en svampplockare sex dumpade hästkadaver som låg och ruttnade någon kilometer söder om Hästbäck på kommungränsen mellan Fagersta och Norberg. Ärendet polisanmäldes men någon skyldig till brottet hittades aldrig. Nu, två år senare, ligger hästkadavren fortfarande kvar i skogen.

Hur kommer det sig att kadavren inte forslats bort?

— Vi vet inte varför de inte forslades bort 2009. Vi är en tillsynsmyndighet så det är vi som ska se till att de tas bort, men Norra Västmanlands kommunalteknikförbund som ska utföra det. Det är ett nedskräpningsärende så det är NVK:s ansvar, säger Sara Skur, miljöinspektör på Västmanland-Dalarna miljö- och byggförvaltning som nu besökt platsen där hästkadavren ligger.

Från NVK:s sida har de en annan syn på hur det har gått till och vem som bär ansvaret för att städa upp.

— Våran handläggare ansåg att det inte var nedskräpning, vilket Västmanland-Dalarna miljö- och bygg menade, men han tog ändå kontakt med markägaren 2009 och enligt vår handläggare tog markägaren på sig att gräva ner kadavren, säger Harold Nilsson.

Han menar att NVK efter det trott att ärendet var löst och att det inte fanns någon anledning att göra något mer i frågan.

Läs mer i fredagens tidning.

Annons