Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kampen fortsätter mot skogsbranden

Vid 17-tiden var skogsbranden öster om Virsbo fortfarande inte under kontroll.

Annons
Foto: Göran Ljunggren/Läsarbild

- Branden är inte under kontroll men vi har identifierat var insatser ska göras. Planen är att vi ska fokusera på begränsningslinjerna och skapa en yttre ring för att knyta åt branden och förhindra fortsatt spridning, säger den tillförordande räddningschefen vid räddningstjänsten i Sala-Heby Göran Cederholm.

Enligt information från Mälardalens Brand- och Räddningsförbund hade branden vid 16-tiden gått över en nordlig begränsningslinje som alltså trots intensivt arbete inte kunde hållas.

- Det blåser - och brinner på flera ställen, säger Per Larsen, inre befäl vid Mälardalens brand- och räddningsförbund till vlt.se vid 17-tiden på lördagen.

På lördagsmorgonen bedömdes branden vara ungefär 3 gånger 1,5 kilometer och vid 14-tiden på lördagen hade ytan ökat till 4 gånger 5 kilometer.

- Det så torrt i marken och så varmt och det gör att det blir en ivrig brand. Det är lugnare på natten när det är rått i luften men på dagen tar det fart igen, säger Cederholm.

Totalt ska mellan 70 och 80 personer arbeta med branden. Det är personal från räddningstjänst, skogsbolag och bönder som arbetar med att få kontroll på branden.

På fredagskvällen befarade räddningstjänsten att branden skulle sprida sig till närliggande gårdar och hus och förberedde därför evakuering.

-Vi förberedde evakuering i går kväll men det blev aldrig aktuellt att göra det under natten. Det blev aldrig så kritiskt. De boende är informerade och förberedda om läget skulle förändras, sa Jan Lindberg vid 08:30 på lördagen

På lördagsförmiddagen fick dock boende lämna sina hem. 

- Det är en handfull boende som blivit ombedda att lämna sina boenden. Det ska vara hus i området kring den nordvästra delen av Öjesjön som evakuerats, säger den tillförordande räddningschefen Göran Cederholm.

- Det är försiktighetsprincipen och det är i första hand röken som är anledningen till evakueringen och inte brandens spridningsrisk, säger Göran Cederholm. 

Samtalen till SOS väller in från oroade personer som ser brandrök i sina områden. Brandröken har spridit sig till platser långt ifrån branden så som Möklinta, Östervåla, Östhammar och bort mot Tierphållet. Även från Åland har lukten från skogsbranden rapporterats.

- Hemvärnet har anmält att de kan hjälpa till men som det är nu finns det tillräckligt med personer i skogen, säger Göran Cederholm.

Under morgonen verkade läget vara under kontroll men allt eftersom solen började gassa på, förvärrades situationen igen.

Räddningstjänsten har förutom de egna styrkorna tre helikoptrar som kämpar mot branden. Under natten har de även fått hjälp av ortens bönder som transporterat vatten längs skogsvägarna. 

- Alla gör ett kanonjobb och det är många som bidrar och kämpar hårt, sa Jan Lindberg.

Under lördagen kom förstärkning även från ett Västeråsföretag: Vemmab i Västerås körde fram två vattentankbilar om fjorton kubikmeter vatten vardera som transporterar vatten för att släcka branden. 

Inga olycksfall eller skador på personal har rapporterats.

Den delen av skogsbranden som är i Surahammars kommun har räddningstjänsten något bättre kontroll på.

- Vi har hyfsad kontroll på branden men vädret är mot oss idag så vi vet inte hur det utvecklas, säger Hans Tollbom, inre befäl vid Mälardalens Brand- och Räddningsförbund på lördagsmorgonen. 

(Följ den omfattande skogsbrandens utveckling under dagen på Vlt.se)

Fotnot: I tidigare versioner angavs att branden även omfattar Västerås kommun. Det är fel. Branden startade i Sala kommun på gränsen mot Surahammars kommun och har sedan spridit sig så även mark i Surahammars kommun omfattas.

Bild av branden från i torsdags.
Annons