Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kan bli dyrt att skräpa ner

En ny lag gäller från i söndags. Polisen har nu rätt att direkt på plats ge böter till den som skräpar ner. Än har ingen bötfällts i Fagersta, Norberg eller Skinnskatteberg.

Annons
Den som lämnar en engångsgrill i gräset kan få böta 800 kronor.

Det ska kosta att skräpa ner, det är motivet till den nya lagen om nedskräpning som gäller från den tionde juli.

Den som skräpar ner kan bli bötfälld direkt på plats av polisen. Att lämna kvar skräp som till exempel ölburkar eller engångsgrillar räknas som förseelse och för det kan man bli tvungen att betala 800 kronor i böter.

Det gäller på offentliga platser som på gator, torg, i parker och kring sjöar. Det är fortfarande fritt fram att slänga fimpar eller tuggummi, eftersom det klassas som ringa förseelse och inte är straffbart.

Än har ingen hunnit bötfällas för nedskräpning i Fagersta, Skinnskatteberg eller Norberg, meddelar Magnus Strömberg, tillförordnad närpolischef. Men han är positiv till den nya lagen.

— Personligen är jag positiv till att man inför fler ordningsböter som inte kräver utredning utan där allt sker direkt på plats. Då får vi mer tid över att lägga på att utreda allvarligare brott, säger Magnus Strömberg.

Han ser inte nedskräpning som något större problem här, men menar att det blir en del skräp under sommarhalvåret på vissa platser där många människor vistas, och ser lagen som en möjlighet för polisen att kunna hålla rent i centrumkärnorna.

Polisen avsätter inga särskilda resurser för att bevaka så att ingen skräpar ner i Fagersta, Norberg eller Skinnskatteberg, utan det kommer att kontrolleras när tillfälle ges.

— Det går att använda i det dagliga arbetet. Vi åker alltid förbi centrum ändå för att kolla ordningen och det kan också användas när vi bevakar ordningen på större evenemang eller till exempel om vi ser folk som slänger flaskor på vägen till krogen, säger Magnus Strömberg.

Nedskräpning av grövre slag, som att kasta miljöfarligt avfall eller en större mängd hushållssopor i skogen, klassas fortfarande som miljöbrott. Då krävs det en utredning och brottet kan leda till böter eller fängelse upp till ett år.

Mer läsning

Annons