Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kan du stoppa ett barnäktenskap?

Alla unga ser inte fram emot sommarlovet. En handfull västmanlänningar riskerar att föras utomlands och bli bortgifta mot sin vilja.

Annons
Varje sommar försvinner en handfull flickor och pojkar i Västmanland i samband med att de tvingas ingå äktenskap. (Personerna på bilden har inget samband med artikeln)

Såvida inte någon kamrat eller vuxen anar oråd och slår larm till polisen innan det sker. Nu inleds en kampanj mot tvångsäktenskap och barnäktenskap, där offret är under 18 år.

– Vi vet att det försvinner en handfull unga flickor och pojkar från länet varje sommar. Och det är emot deras egen vilja, säger Pernilla Börjesson på länsstyrelsen, som står bakom kampanjen.

Kan det inte vara svårt för utomstående att förstå att någon kan bli bortgift?

– Ibland vet barnen själva om det. Det kan också finnas tecken i vardagen. Deras liv begränsas och de får inte umgås med kompisar eller vara med på gympan.

Affischer och informationsfoldrar sprids på skolor, på Tåg i Bergslagen och i samband med publika evenemang. Målgruppen är ungdomar och vuxna, exempelvis kompisars föräldrar och idrottsledare.

Man vill också nå pojkar och flickor som riskerar att bli bortgifta. Genom kampanjen hoppas man ge dem kännedom om sina rättigheter.

– Det här är brott som kan ge upp till fyra års fängelse. Även planering är brottsligt.

Ingen person har ännu blivit dömd i Sverige för dessa brott, och åtalen är få.

– Det är svårutrett. Det viktigaste är att förhindra att brotten sker.

Mer läsning

Annons