Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Kan vara skillnaden mellan liv och död”

Brandposterna vid Spögubbsvägen går inte att använda. De boende fick använda trädgårdsslangar och släcka medan brandkåren hämtade vatten.

Annons
Vattentillförsel nära brandområdet, men inte för brandkåren.

Både vid branden för ett år sedan i den nedlagda cementfabriken och vid gräsbränderna i torsdags så har räddningstjänsten inte haft möjlighet att koppla upp sig på de tre brandposterna.

– Det kan vara skillnaden mellan liv och död, att kunna säkra vattentillförseln på platsen, säger Glenn Rosén, som tidigare jobbat på räddningstjänsten i 40 år och är boende på Spögubbsvägen nära Otikorset.

Läs mer: Otibranden är släckt

– Om vattnet tar slut i brandkårens tankbilar så måste de ju avbryta släckningsarbetet tillfälligt, säger Glenn.

– När vattnet tog slut i torsdags då sade jag att det finns brandposter, men sedan insåg jag ju att det var fel gänga så det gick inte att koppla på vattnet till brandkåren, säger Glenn.

– Det här är skandal, säger Gunlis Gäfvert, också boende på Spögubbsvägen, som förra veckan fick stå och släcka vid sitt hus när lågorna närmade sig.

– Jag vet inte hur de löste det på de andra ställena, men när de var här uppe hos oss tog vattnet i tankbilen slut. Då fick vi ta trädgårdsslangarna tills brandkåren hade löst det, säger Glenn.

– Alla här undrar varför de gjort såhär, vi vill ha en förklaring, säger Glenn. 

Ska skäras ner på brandposter

Av 500 brandposter, så kommer 100-200 finnas kvar när NVK har gjort sin översyn av posterna. Resterande blir till spolposter, bekräftar Ola Carlsson, avdelningschef på gatuavdelningen, NVK.

– Vi har valt att ha strategiskt placerade ”superbrandposter”, som vi kan använda för att tanka bilarna med, berättar Daniel Lundin.

– De brandposter eller spolposter som finns på spögubbsvägen har inte tillräcklig kapacitet och vi har inte prioriterat att ha en superbrandpost där, utan vi har prioriterat platser där det finns en större befolkning, säger Daniel Lundin.

Att fylla en av brandkårens tankbilar tar tio minuter. I torsdags var körvägen till tankstället tre-fyra minuter.

– Vi körde skytteltrafik med tankbilarna, säger Lundin.

Han berättar att vid cementfabriksbranden förra året hade det däremot underlättat att ha brandposterna.

– Vi förstår ju oron hos de boende, det fanns en livsfara för deras hus ett tag vid gräsbränderna, men när vi hade släckt ner det mesta där så var vi tvungna att åka till ställen där det spreds fortare, säger Daniel Lundin.

Se filmen från branden: Gräsbrand nära hus - brinner kraftigt

Läs också: "Vi fick släcka vid vårt hus"

Mer läsning

Annons