Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kanalen i stort behov av mer pengar

Lagom till helgens 220-årsjubileum vänder sig nu Strömsholms Kanal AB till ägarna för att få mer pengar till driften av kanalen.

Annons
På många håll behövs stora ekonomiska insatser för att kunna hålla Strömsholms kanal öppen för turismen på sommartid.

Det kanalbolaget kräver av sina fyra ägarkommuner är att de tillskjuter ytterligare 100 000 kronor vardera per år från och med 2016. Dessutom begär man höjning av bidragen från landstingen i Dalarna och Västmanland med 20 procent per år.

Tillsammans blir det nästan en halv miljon kronor. I dag får kanalbolaget närmare 6 miljoner från kommunerna och landstingen.

– Vi måste få in mer pengar till driften av kanalen och dessutom ta höjd för de kommande investeringar som behövs för att kanalen ska kunna leva vidare i ytterligare 200 år, säger Catarina Pettersson (S), kommunalråd i Hallstahammar och ordförande för kanalbolagets styrelse.

Hon målar i en skrivelse till ägarna upp en bild av en kanal som är i stort behov av pengar till fram-tida underhåll, men också att man på vissa håll har stora akuta behov.

– Vi behöver de här pengarna för att kunna återanställa den personal som behövs för att sköta drift och underhåll. I dag har vi flera vakanta tjänster, säger Catarina Pettersson.

Styrelsen har också kallat till ägarmöte i slutet av maj för att diskutera hur man ska få fram investeringsmedel till framtida underhåll och akuta problem. Minst sju miljoner kronor behövs till en kraftverksdamm i Surahammar som är en arbetsmiljöfara och till piren i Semla, Fagersta, som håller på att rasa sönder och försvinna ner i Kolbäcksån.

Men från ägarhåll är långt i från alla intresserade av att skjuta till mer pengar.

– Jag anser att kanalen är ett statligt ansvar. Det här är inte något för kommunen, säger Tobias Nord-lander (S), kommunalråd i Surahammar.

– Vi har inte hunnit diskutera klart vilken ställning vi ska ta till bolagets begäran.

Även Fredrik Rönning (S), kommunalråd i Smedjebacken uttrycker viss tveksamhet till hur de nuvarande ägarna ska orka finansiera de framtida investeringarna.

– Vi måste ju diskutera på vilken nivå vi ska bidra med. Vi har stor nytta av kanalen, även om själva kanalen inte når upp till oss, säger han.

En som är lite mer tydlig med att man är beredd att höja driftsbidraget är Marino Wallsten (S), kommunalråd i Fagersta.

– Vi har inte tagit ställning än. Men jag tror inte det kommer att innebära några större frågetecken, säger han och påpekar att kommunen precis bestämt sig för att låna ut 1,8 miljoner till kanalbolaget för att kunna göra reparationerna på svårt skadade piren i Semla för att göra den säker för gångtrafikanter.

– Kanalen är ytterst viktig för oss, men långt ifrån optimalt utnyttjad. Just nu håller vi den med nöd och näppe vid liv. Det behöver göras något extra för att trygga framtiden, säger Marino Wallsten.

Läs också: Stort steg mot restaurering av piren i Semla.

Annons