Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Känner sig överkörda i Sjöhagen

Boende i de äldre delarna av Sjöhagen reagerar kraftigt mot hur kommunen har skött utbyggnaden av det nya området.– Det känns som en rovdrift, säger Annika Frösell.

Annons
Lars Frösell, Gojko Dzeletovic, Annika Frösell, Rada Dzeletovic samt Gunilla och Fredrik Törne bor alla i gamla Sjöhagen. Det nya området skymtar uppe till vänster i bild och de nya bryggorna uppe till höger.

Exploateringen av norra Sjöhagen ger Fagersta ett nytt bostadsområde. Men flera av dem som bor i Sjöhagen sedan tidigare är upprörda över hur omdaningen av udden vid Stora Aspen har gått till.

– Det handlar om bristen på samarbete från kommunen och NVK, säger Lars Frösell, som har bott i Sjöhagen i snart tio år tillsammans med sin fru Annika.

Fagersta-Posten pratar med flera familjer som bor i de äldre delarna.

De två bryggor, som anlagts för boende i det nya området, upprör dem alla.

– Vi är arga för att de inte tar någon dialog med oss, säger Rada Dzeletovic, Sjöhagenbo sedan 2007.

Bryggorna fanns utmärkta när planen ställdes ut. Men de boende menar att de inte alls fick någon bild av hur stora de verkligen skulle bli.

– De skar av hela vår vik med de här bryggorna, säger Annika Frösell.

Hon och hennes grannar hoppas nu att det går att flytta en av bryggorna längre bort, närmare det kommande bostadsområdet, det så kallade etapp två.

Flera saker upprör de boende. Bland annat vad de menar är ett brustet löfte om en trädridå mellan de nya och äldre delarna av Sjöhagen. I dag är det helt öppet mellan de båda områdena.

– Trädridån stod några dagar, sedan var den borta. Och då tog de till och med ned träd på vår tomt, säger Annika och fortsätter:

– Det känns som en rovdrift.

Marino Wallsten (S), kommunalråd i Fagersta, har bara varit med i slutskedet av projektet i Sjöhagen.

– Att boende upplever sig överkörda av kommunen är beklagligt och det kan aldrig ha varit meningen, säger han.

– Kommunens delaktighet i Sjöhagen är numera ganska liten. Det vi har ett ansvar för är att bidra så mycket vi kan för att skapa möjligheter till dialog och samverkan mellan de boende i gamla och nya Sjöhagen.

Hur ska det gå till?

– Jag har inget bra svar på det nu. Vi försöker på bästa sätt förmedla deras åsikter men har inte behandlat frågan än. Förmodligen kommer vi att lyfta frågan i kommunstyrelsens arbetsutskott, säger Wallsten.

Boende i gamla Sjöhagen försökte genom vägföreningen förhandla med NVK om vägar, marker, belysning och bryggorna – utan framgång, menar de.

– De gör saker på sin egen hand utan att över huvud taget tillfråga oss, säger Rada Dzeletovic.

Läs mer: Oklart varför träden höggs ned.

Så mycket ligger projektet back

Det blir totalt 26 tomter i norra Sjöhagen. I dagsläget är 14 av dem sålda.

Just nu ligger hela projektet 1,3 miljoner kronor back jämfört med budget.

Det som framför allt återstår, och som kommer att läggas till kostnaderna, är beläggning på grusvägen: ”Vi har inte några andra planer framöver förutom beläggningen”, säger Ola Carlsson, gatuchef på NVK.

Vägarbetet innebär att förstärka överbyggnaden och att ge grusvägen en beläggning.

De båda bryggorna har kostat totalt 480 000 kronor.

Annons