Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Katastrofsnitten som slutade bra

Trots omständigheterna gick det bra när Johannas båda
söner föddes akut med kejsarsnitt.

Annons
Fanns inga andra alternativ. Johanna Lundberg födde båda sina söner, Noel (5 år) och Elton (2 år) med så kallat katastrofsnitt drygt åtta veckor innan de beräknade förlossningsdatumen.

När Johanna Lundberg väntade sitt första barn fick hon veta på rutinultraljudet att hon hade en föreliggande moderkaka, vilket i många fall inte brukar vara något problem men av säkerhetsskäl kollas upp lite extra.

I vecka 28 åkte Johanna in akut med rejäla blödningar från underlivet vilket visade sig vara bristning i moderkakan.

Vid två tillfällen till hände samma sak och Johanna skickades därför in för att få ett akut kejsarsnitt då moderkakan nu hade lossnat och barnet inte fick tillräckligt med syre.

Sonen Noel kom ut åtta veckor för tidigt och mycket tid har tillbringats med läkare, sjukgymnaster och gynekologer för att se så att han utvecklades normalt.

Vid tvåårskontrollen såg allt bra ut med Noel och familjen kunde andas ut.

Inför barn nummer två, Elton, kände de sig lugna ”samma sak kunde inte hända igen”, men tyvärr. Inlagd åtta veckor för observation följt av kejsarsnitt i vecka 32.

– Jag hade velat uppleva en normal förlossning men samtidigt så kan jag inte vara missnöjd med vad jag fick ut av det. Jag har två friska barn som mår bra, säger hon.

Emeli Lillbacka

Läs mer i måndagens tidning eller e-tidning.

Annons