Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kinnevik vill att ansvarsfrågan utreds

Kinnevik överklagade beslutet att göra undersökningar i marken vid Uddnästippen, då de menar att ansvarsfrågan bör utredas.

Annons

I måndags skrev FP om att provtagningar ska göras vid Uddnästippen i Strömsholmskanal, då det är en av Västmanlands mest förorenade platser. Kinnevik AB som fått i uppdrag att göra provtagningarna har dock överklagat länsstyrelsens beslut till Mark- och miljödomstolen.

Mark- och miljödomstolen avslog Kinneviks överklagan på beslutet att göra undersökningar i marken vid Uddnästippen.

– Givet att Kinnevik sedan mer än 30 år tillbaka saknar anknytning till platsen och inte heller har rådighet över området ansåg Kinnevik inte sig vara bäst lämpad att vidta dessa markundersökningar, säger Torun Litzén, presschef, och fortsätter:

– Som framgår av domen från Mark- och miljödomstolen gjorde domstolen en annan bedömning och Kinnevik utför nu de markundersökningar som länsstyrelsen har efterfrågat.

Bolaget anser att mer utredningen behöver göras om vem som är ansvarig.

– Eftersom verksamhet har bedrivits på platsen såväl före som efter den period då Fagersta AB var verksamhetsutövare, och eftersom den utfyllnad som saken gäller både miljöprövades och godkändes enligt dåvarande miljöregler, är det väsentligt att ansvarsfrågan först utreds.

Mer läsning

Annons