Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kirurgen med öga för gråstarrspatienter

Kön till gråstarroperationer kapas med över 100 patienter i månaden. Varannan helg utför ett team från privata Capio Medocular sådana ögoningrepp. ”Det passade mycket bättre en helg för mig”, säger 84-årige Lars Hahne.

Annons
Linsen tas bort. Ögonkirurgen Patricia Lövqvist tar med hjälp av ultraljud bort Lars Hahnes grumliga lins på vänster öga. Hela operationen tar drygt tio minuter. Foto: Magnus Westberg

Klockan är 15.15 på lördagseftermiddagen. Lars Hahne från Arboga väntar på sin tur inne på ögonmottagningen på lasarettet i Västerås.

– Att man kan bli opererad på en helg är jättebra, just för skjutsen till exempel. Det är min äldre dotter som skjutsar mig hit och hem. Det underlättar mycket för min och vår familjs del, berättar han.

Teamet från Capio har precis blivit klart med en patient och tar en fikapaus.

– Vi är här varannan helg och under fredagar, lördagar och söndagar opererar vi 54 patienter totalt, säger ögonkirurgen Patricia Lövqvist, som utför samtliga operationer.

De sista förberedelserna görs på Lars Hahne innan det är dags.

– Jag ser dimmigt på väns- ter öga, men det är inget fel på höger. Jag var här för tre–fyra år sedan för att spola tårkanalerna och då sa de att jag hade början på gråstarr. Sedan har det blivit successivt sämre. Mot slutet har ögat blivit ännu sämre.

Mats Rosén, verksamhetschef för ögonkliniken, berättar att man sedan hösten 2013 regelmässigt hyrt in kirurger för att operera gråstarrspatienter.

Blir det här dyrt för landstinget?

– Det är kostnadsneutralt jämfört med om vi gjort det själva. Och att bli opererad på helgen kan för en del upplevas som en fördel, det är lättare att få hjälp av en anhörig och man slipper ta ledigt från jobbet, säger Mats Rosén.

I dag har kliniken en egen ögonkirurg för starropera- tioner och två är under upplärning, därutöver vissa operationer med inhyrda kirurger. Tidigare hade kliniken fyra kirurger. Det är svårigheterna att rekrytera och att det tar lång tid att utbilda egna specialister som gör att man nu bygger en stor del av den normala gråstarrskirurgin på inhyrda medarbetare från den privata kliniken Capio Medocular.

Sedan 27 juni har Lars Hahne stått i kö för en gråstarrsoperation. Tack vare det inhyrda teamet har operationskön kunnat kapas ordentligt och i lördags fick alltså Lars tid för sin operation.

– Jag hade gärna sett att det tog kortare tid, men jag accepterade det. Jag har klarat mig bra ändå, säger han.

Efter drygt tio minuter är operationen klar.

– Det blev mycket bättre, säger Lars Hahne strax efter att operationsteamet slutfört sitt jobb.

Enligt Patricia Lövqvist rekommenderas patienter inte köra bil fyra–sex veckor efter en gråstarrsoperation.

– Helst ska man besöka en optiker och kolla synen innan man kör bil, säger hon.

Klart. Lars Hahne var nöjd med resultatet efter operationen. ”Det blev mycket bättre”, säger han till Patricia Lövqvist.

1000 operationer per år

Grå starr är en åldersförändring i linsen som drabbar alla i någon grad förr eller senare i livet.

Under 2015 genomfördes 1 000 sådana operationer via inhyrt kirurgteam och man räknar med minst samma volym i år. Operationerna görs varannan helg av Capio Medocular.

Under helger finns lediga operationsutrymmen att tillgå för den inhyrda kirurgen som också har med sig egen operationspersonal.

Annons