Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Knark bland unga sprider oro på stan

”Mina barn och andras ungar” är ett välkänt talesätt. Det spelar ingen roll vem man frågar. Alla är ense om risken att gå i fällan om man tror att bara andras barn provar droger.

Annons
Maria Pettersson och Mikael Pettersson, två av nattvandrarna i Fagersta.

Norra länet. Att veta hur man kan få tag på drogen spice verkar vara mer eller mindre allmän kännedom bland ungdomarna. Det berättar de tonårsföräldrar som Fagersta-Posten har pratat med.

Linda Norman som tidigare arbetade på högstadieskola påpekar att det enligt eleverna själva då ansågs vara lättare att få tag på spice än alkohol.

– Vi ser att det ökar bland ungdomar och hör att det är alltid någon, oavsett vilka fester, som har tagit något, säger närpolischef Eva Lindberg.

Bland föräldrarna är det just lättillgängligheten som oroar mest och risken att det är tillfället som avgör om en ung person väljer att prova trots att hon eller han egentligen är emot droger. Några föräldrar uppmärksammar också att omgivningen får lite längre tid på sig att upptäcka ett cannabismissbruk. Med spice går det mycket fortare och bara att prova en gång kan vara ödesdigert.

– Det är klart att man känner en viss oro eftersom det sägs att det finns mycket på stan. Vi har pratat med våra barn och känner att de är öppna. Men det kan ju förekomma ändå, säger Karin Granqvist, tonårsförälder.

–Mina barn är hemma mycket men man kan ju aldrig vara helt säker, säger Birgitta Eriksson.

Det är ännu inte fastställt om spice var orsaken till att en 22-årig man avled för några veckor sedan i Fagersta men misstanke finns. Spice omnämns ibland som den nya nätdrogen som kan skickas efter av vem som helst för en billig penning. Polis och socialtjänst bekräftar att spice sedan länge är en vanlig drog bland äldre etablerade missbrukare. Att bara kalla det för nätdrog riskerar att bli missvisande.

–Vi ser att spice förekommer i gatulangningen och att gamla langare slår sig in på detta, säger Per-Erik Lundberg, narkotikapolis i Västerås.

Att det är en ny drog bland unga stämmer inte heller.

– Spice förekom bland högstadielever i Fagersta redan för fem år sedan, säger en tonårsförälder som vill vara anonym.

Samtidigt som drogen förekommer i låga åldrar är det allt svårare för nattvandrarna att nå fram till ungdomarna.

– Förr var det mycket utefester och vi visste var vi kunde hitta dem. Nu håller de sig inomhus vilket gör det svårare att fånga upp dem, säger Mikael Pettersson, som har fem års erfarenhet av att nattvandra i Fagerstaområdet.

Han hör från föräldrar att det finns en oro och skulle gärna se att fler engagerade sig i nattvandringen.

– Det finns en tendens att man slutar nattvandra när barnen blir äldre. Nu behöver vi fylla på, säger han.

Eva Lindberg sätter stort värde på nattvandrarna.

– De är jätteviktiga och har varit det i alla tider. Det är viktigt att våga ta ett vuxenansvar, våga lägga sig i och säga till när man hör och ser något. Det gäller också att försöka vara mer uppmärksam hemma och inte tro att det inte händer hos mig, säger hon och varnar för att glömma bort farorna när den just nu högljudda spicedebatten klingar av.

Mer läsning

Annons