Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Knivmorden på Ikea väcker känslor

Knivdådet på Ikea har berört många personer i norra länsdelen. "Det kunde lika gärna ha varit jag och min kompis", säger Norbergaren Simon Holmberg, som befann sig på Erikslund.

Annons
Åsa Sundberg, här med 17-åriga dottern Ebba, chockades av händelsen på Erikslund. ”Men man kan inte låta det begränsa sitt liv”, säger Åsa.

En 55-årig kvinna och hennes 28-årige son knivmördades på Ikea i Erikslund mitt på dagen i måndags. Shoppingområdet vid Erikslund är populärt bland boende i norra länsdelen och flertalet personer var på plats även denna dag.

Två av dem är vännerna Simon Holmberg och Albin Blom från Norberg.

– Vi var inne i shoppingcentret och var på väg till Ikea när några väktare sa till oss att vi skulle gå till utgången, säger Simon Holmberg.

Killarna förstod inte då vad som pågick men fick snart reda på vad som hade hänt.

– Alla var tvungna att visa leg på vägen ut så det bildades en kö till utgången och då hörde vi någon säga att det hade varit en knivattack, säger Simon Holmberg.

Han tyckte situationen kändes sjuk och obehaglig.

– Det kändes konstigt att inte veta vart gärningsmannen befann sig när vi var där inne, om han var tagen eller inte.

Simon Holmberg tycker att det läskigaste med händelsen är uppgiften om att det skulle ha varit slumpmässiga offer. Men han tror inte att han kommer oroa sig i framtiden när han till exempel besöker Ikea.

– Man skulle ju egentligen kunna bli knivhuggen var som helst.

En som var på plats inne på Ikea på måndagen var Fagerstabon Sofie Nyberg. Hon befann sig i varuhusets restaurang när larmet gick. Kort efter det började varuhuset att evakueras.

– Vi förstod ingenting först. Sedan såg vi poliser och då förstod vi att det var något allvarligt som hänt, säger hon.

Först senare fick hon reda på att det var en knivattack som skett. Hon är glad över att hon befann sig i restaurangen och inte på avdelningen där morden skedde.

– Man blir chokad, det känns som att det hade kunnat vara vem som helst som drabbats. Det är jättetragiskt att sådant här ska hända, säger hon.

Fagerstaborna Katarina Selkäinaho och hennes 15-åriga dotter var också Erikslund på måndagen.

– Man är lite chockad och har ont i magen, säger Katarina.

I norra länsdelen var det på tisdagen många som pratade om knivdådet.

– Det var en chock, vi hade tänkt åka dit i går (läs måndag), säger Åsa Sundberg, som var ute på stan i Fagersta med sin dotter Ebba i går.

I skrivande stund är motivet bakom mordet okänt och offren verkar slumpmässigt utvalda (läs mer på sidan 5).

– Det är otäckt. Först trodde jag att det var en uppgörelse, då kändes det inte lika farligt, säger Åsa Sundberg.

Norbergarna Albin Blom och Simon Holmberg var inne i shoppingcentret och på väg mot Ikea när de i stället blev evakuerade.
Annons