Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konsten att hålla tal

Sommaren är här och nu står liksom regnet festerna och jubilarerna som spön i backen. Det är inte svårt att hålla tal. En gång till, det är inte svårt att hålla tal. Det svåra ligger i att komma på den där idén som gör så att hela tillställningen lättar upp.

Annons

Retorik konsten att tala och övertyga. Redan de gamla grekerna… Stopp! Jag ska inte skrämma er redan, för man behöver faktiskt inte göra som man gjorde för mer än 2000 år sedan. Men några av filosofen Aristoteles regler och struktureringar kring retorik fungerar även i dag när man ska hålla ett tal. Mer om det lite senare.

Det är lätt att man grottar ner sig i hur ett tal ska vara. Tillhör du de som sitter och imponeras av de talhållare som är sådär alldeles lysande briljanta, roliga och griper tag i sin publik. Lugn du kan också bli en hejare på att hålla tal. Det är bara en fråga om att ha en idé och att släppa loss, men inte släppa loss med för mycket bakom västen för då kan det sluta i ett riktigt katastroftal.

Den tröga starten

Hur ska vi börja med vårt tal? Tillbaka till greken Aristoteles som hade en del idéer om hur man bygger upp ett tal och det kan vara bra stolpar att använda sig utav när man ska sätta sig ner och börja plita på det där talet. För det finns egentligen inga genvägar till ett bra framfört tal, har du inte förberett dig så blir det helt enkelt inte bra. Gamla grekiska stolpar att använda sig av under talskrivandet. Aristoteles kallade det för Partesmodellen:

Inventio – Att finna – Du bestämmer vad du ska ha med. Leta i minneslådan. Du väger för och emot. Bra eller dåligt utifrån talsituationen bröllop, födelsedag, dop eller student. Vad som ska talas om är i det här sammanhanget avhängigt mottagaren.

Dispositio – Att planera - Bitarna som ditt tal ska innehålla. Ex. Den där gången vi var på fotbollsresa Pontus…

Elocutio – Att formulera – Här skriver du talet och formulerar fyndigheterna och det tänkvärda som kommer att fånga din publik. Tänk på att en bra berättelse ska ha en kort inledning om vad talet ska innehålla, den som fångar åhöraren så att denne inte går och fyller på mattallriken. Släpp inte bomben i första meningen. Spar den till sist. Fortsätt sedan berättelsen med att förklara lite bakgrundsfakta om berättelsen och personen du håller tal om, tänk på att alla på tillställningen sannolikt inte känner personen lika väl som du.

Memoria – Att minnas – Memorera talet. Desto mer du kommer ihåg av det nerskrivna talet desto säkrare och mer avslappnad kommer du att vara.

Actico – Att framföra, agera – Det ack så viktiga framförandet. Här måste du tänka på din mimik och dina kroppsrörelser. En enkel armsvepning kan förstärka orden om de kommer i rätt ögonblick. Ändra tonfallet på rösten vid olika sinnesstämningar i talet ger liv till berättelsen, akta dig från att bli entonig och sövande. Ingen vill lyssna till ett tal som stakas fram ur munnen med huvudet nedböjt mot det skrivna talet.

Taltips

Läs talet för dig själv framför spegeln. Spela in dig själv med mobilen och titta hur du agerar, du bits inte och ja, du låter som du låter, du är född med din fina röst och det är det som är styrkan som ger värme och mänsklighet till talet.

Träning, träning och åter träning. Övning ger färdighet.

Är du rent ut sagt usel på att skriva. Skriv då stödord och använd dig av dessa. Blir då extra viktigt att du memorerar talet.

Några idéer som grund till ett tal

Ansökningen. Jag gjorde så att jag sökte till ett tv program i adressatens namn (min vän och jubilaren). Utifrån det valde jag att skriva om hur mycket han ville vara med i tv programmet Sveriges mästerkock. Hur han älskar att laga mat och avskyr personer som inte respekterar att ha det rent och hygieniskt i köket när man lagar mat. Här fick jag fram hur han är som person på ett lite roligare sätt. Det slog väl ut. Ett litet trix till bestämde jag mig för att göra, han fick helt enkelt läsa upp sin egen ansökan till Sveriges mästerkock. Det fungerade också bra men all min möda med att träna och memorera talet var överflödigt arbete. Nästa gång kan jag inte använda mig av det tricket.

Valet. Du låter helt enkelt jubilaren välja mellan två tal som du viftar med. Idén kommer från den danska filmen Festen där den vuxna sonen Christian berättar en mörk hemlighet om sin far. Inte det mest stämningshöjande talet men självaste idén är god nog.

Kom ihåg

Det är jubilaren som ska ha uppmärksamhet, det är hans kväll och inte din. Tona ner dig själv. Du kommer ändå jag lovar senare under kvällen få ditt ego mättat, och få tonvis med beröm för ditt tal. Du har väl inte glömt vad jag skrev i början? Det är inte svårt att hålla tal.

Källor: ne.se och wikipedia.se

Mer läsning

Annons