Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kontroll av maten på julbordet uteblir

Tusentals människor ska käka julbord på krogarna i Fagersta, Norberg och Skinnskatteberg. Men livsmedelsinspektören väljer att stanna hemma.

Annons

Lax, skinka, ägg, köttbullar och ost. På Götis i Västanfors har ytterligare ett julbord dukats fram för gästerna.

– Vi har hundratals bokningar hittills och det rullar in nya hela tiden, säger George Toma, som driver krogen.

Götis är en av flera restauranger i norra länsdelen som anordnar julbord.

Alla ställen måste leva upp till livsmedelslagens krav och varje år kommer kommunens inspektör på besök för att kontrollera att så är fallet.

– Det är för att konsumenterna ska få säkra livsmedel, säger Peter Östlund, miljö- och livsmedelsinspektör med ansvar för Fagersta och Norberg.

Månaden innan jul är det högt tryck på restaurangerna och på vissa orter utförs inspektioner av just julborden.

Fast i Fagersta och Norberg blir det inte så.

– Vi har ingen specifik inriktning mot julbord utan det ingår i den vanliga kontrollen under årets gång. Vi räknar med att den kontroll vi bedriver ska vara så pass ändamålsenlig att den täcker in restaurangens hantering även under julbordssäsong, säger Peter Östlund.

I princip alla matställen har redan inspekterats i Fagersta och Norberg i år.

George Toma, på Götis, tycker att det är väldigt bra med inspektionerna.

– Gör man något fel vill man gärna veta det, säger han.

– Det här är vårt levebröd så vi vill inte att folk ska bli sjuka, tillägger han.

Att det inte görs speciella kontroller av just julbordet tycker han låter vettigt.

– När de gjorde inspektion hos oss var det under lunchbuffén och det som skiljer sig är bara att det är andra maträtter nu, säger han.

I Skinnskattebergs kommun sker det också årliga inspektioner, men inte någon julbordskoll.

– Vi har så få ställen här så det känns inte riktigt välmotiverat, säger Siv Björkbacka, miljöinspektör i Skinnskatteberg.

På Karmansbo herrgård väntas uppåt 1 000 personer äta julbord i år. Köksmästare Inga-Lena Eriksson tycker det är lite synd att det inte blir några inspektioner.

– Det är bra att de cirkulerar och gör kontroller. Det som är viktigt är att man använder frysplattor, att värmen är tillräckligt hög, att man har kontroll på hur länge maten står ute och att det är små mängder på faten som då byts ut oftare, säger hon.

Peter Östlund tycker inte att det brukar vara några större problem på krogarna och han menar att kunskaperna är goda bland krögarna.

– Det ska inte vara några risker med att gå ut och äta julbord i Fagersta eller Norberg, som jag ser det, säger han.

Mer läsning

Annons