Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konungens återkomst till brandområdet

Efter snart två år var kungen tillbaka i brandskogen. ”Fantastiskt”, tyckte kungen om naturens växtkraft efter att ha guidats bland mossor och hackspettar.

Annons
Kungen var märkbart intresserad av vad han såg i brandskogen. Fattas bara annat när han är hedersordförande i Världsnaturfondens förtroenderåd.

Världsnaturfonden WWF höll sitt vårmöte i Ramnäs och självklart fanns kung Carl XVI Gustaf på plats, hedersordförande som han är.

Efteråt blev det guidning på Öjesjöbrännan, det vill säga det område runt Öje-sjön, i södra delen av brandområdet, som markägaren Sveaskog tänker avsätta som ekopark.

Ett 70-tal personer vallades runt i skogen av guiderna Linda Berglund, skogsexpert på WWF, och Stefan Bleckert, naturvårdschef på Sveaskog.

– Ekoparken blir på 1 500 hektar. Tillsammans med Hälleskogsbrännans naturreservat betyder det att 8 000 hektar avsatts och det är ju väldigt intressant, ansåg Linda Berglund.

Inte minst för henne själv som forskat på skogsbränder. Under guidningen försökte hon lära kungen och alla andra skillnaden på brandhårdhet och brand-intensitet.

– Titta på topparna på tallarna. Barren dör vid 60 grader, förklarade Berglund.

Läs även: Populärt besökscenter öppnar för säsongen

Men just nu är inte skogen bara svart. Det börjar grönska rejält.

– Notera den enorma björkföryngringen, visade Linda Berglund.

– På sikt kommer vi att få en väldigt stor björkskog här.

Stefan Bleckert höll med.

– Lövskogen tar över. Vi står inför ett paradigmskifte.

Tallen då? Jo, den är livskraftig och kan ofta klara en skogsbrand. Men att den åter kommer att dominera trodde inte Bleckert.

Läs också: Turisterna på gång till brandskogen

Några som gillar brandområden är hackspettar, eller snarare den döda veden att hacka i. Bleckert kunde se en stor ökning av flera arter.

– Varför har vi så mycket svarta spettar? För att de är brandpräglade. Man tror att det är ett bra kamouflage, berättade Stefan Bleckert.

Älgen är en annan art som gynnas av skogsbränder. När all lövskog skjuter upp blir det rena gourmetrestaurangen för dem.

– Kanske ett nytt jakt-område för kungen, föreslog Stefan Bleckert.

Läs även: Spaning efter insekter i brandområdet

Kungen själv knegade på över stock och sten.

– Här borde man ordna orienteringstävling, skojade Hans Majestät.

Under skogsbranden 2014 besökte kungen själv brandområdet. Nu tyckte kungen att det var ”väldigt spännande” att vara tillbaka:

– Det är fantastiskt att se den här växtkraften som ändå kommer fram och hur naturen hämtar sig i mångt och mycket.

Visst var det en katastrof på många sätt, slår kungen fast. Men katastrofen har trots allt kunnat vändas till något positivt.

– Under resans lopp blir det ju väldigt spännande för biologer och andra som kan komma hit och studera den utveckling som är. Det är ju fantastiskt! utbrast kungen.

Annons