Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Körde berusad - döms för dödsolycka

En man i 50-årsåldern döms för vållande till annans död, grovt brott, samt grov rattfylla. Han körde bilen när en 46-årig kvinna omkom i singelolycka på riksväg 68 utanför Riddarhyttan april 2014.

Annons

Mannen har i tingsrätten förklarat att han inte minns något från händelsen och att han därför varken erkänner eller förnekar brott. Han blev allvarligt skadad vid olyckan och vårdades sen på sjukhus under en månad.

Vid olyckan befann sig ytterligare en man i bilen som passagerare. Kvinnan som omkom satt i baksätet.

Direkt efter olyckan sa mannen i 50-årsåldern till polispatrullen som var först på plats att han inte hade kört. Provtagning visade att mannen hade en alkoholhalt om 2,17 promille i blodet vid olyckstillfället.

Tingsrätten konstaterar därför att han är skyldig till grov rattfylla. Domen ägnar en stor del utrymme till att utesluta att det kunnat vara någon annan som kört.

Passageraren hävdade att det var mannen som hade kört samt att teknisk bevisning hittade fragment från mannens fleecetröja i förarplatsens plastdetaljer.

Åklagaren hävdade att vållandet var grovt då det innefattat ett medvetet risktagande av föraren. Tingsrätten håller med åklagaren då mannen har kört kraftigt berusad.

Mannen döms till fängelse i ett och ett halvt år och ska till kvinnans anhöriga betala skadestånd om sammanlagt 80 000 kronor.

Mer läsning

Annons