Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kortare arbetspass med lönen kvar

Färre timmar men behålla heltidslönen. Det blir verklighet på akuten när personal ska räddas kvar.

Annons
Hålla kvar personal. Sänkt arbetstid med bibehållen heltidslön ska få personalen på akuten att stanna.

Pilotprojektet medkortare arbetstid gäller för sjuksköterskor och undersköterskor som jobbar natt på akutmottagningen i Västerås.

– Vi vill skapa en arbetsmiljö där man orkar med sitt arbete. Nattarbete sliter, det är tungt, säger landstingets förhandlingschef Marco Mattsson Vukas.

Exakt hur det ska gå till är inte klart. Förhandlingar återstår med Vårdförbundet och Kommunal som båda är positiva till arbetstids-förkortningen.

Idén är att de som jobbar en natt på helgen får fem timmars arbetstidsförkortning. Tre timmar för dem som har nattpass en vardag. Alla som får kortare arbetstid behåller sin lön.

En anledning till att landstinget vill testa kortare arbetstid med bibehållen lön är att få personal att stanna kvar på akuten.

– Att bemanna med nattpersonal blir svårare och svårare. Det är en allmän brist på sjuksköterskor och för den yngre genera-tionen är det inte lika självklart med nattarbete.

Den nya arbetstidsmodellen berör alltså än sålänge endast akuten men kanbörja gälla för fler anställda på sjukhuset i Västerås.

– Absolut. Vi tar ställning till en breddning av arbetstidsmodellen under hösten, säger Marco Mattsson Vukas.

Mer läsning

Annons