Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Korttidsboende för äldre stängs

I år inleds avvecklingen av Norrbygårdens korttidsboende. Anhöriga är orolig för att avdelningen stängs. "Vad händer med tryggheten?" undrar Magdalena Hägglund.

Annons
Magdalena och Jakob Hägglund har sin dementa pappa boende växelvis på Norrbygården. De är oroliga över vad som kommer hända med tryggheten när boendet stängs ner.

FAGERSTA. Förra året ökade antalet äldre i behov av korttidsboende dramatiskt. Därför öppnades korttidsplatser på Norrbygården.

– Men nu ser vi en avmattning. Toppen från 2010 är inte kvar utan börjar plana ut, säger Martina Nordin, biträdande socialchef.

Teemu Sulin, ordförande i socialnämnden förklarar att avvecklingen av Norrbygårdens korttidsboende kommer att inledas i år. Utifrån hur verksamheten ser ut kommer den troligen vara helt avvecklad i början av nästa år, men inget datum är helt spikat.

– Från början har det varit sagt att Norrbygårdens korttidsboende inte är en permanent lösning utan vi har haft de här tolv ytterligare platserna när trycket varit för hårt, säger Teemu Sulin. 

Kommunen har fler korttidsplatser ute i andra verksamheter men kan komma att behöva ordna fler platser i andra verksamheter.

– Politikerna har sagt att vi ska jobba med att titta på växelvården och se till att hitta bra lösningar som är kontinuerliga, säger Martina Nordin.

Men Magdalena och Jakob Hägglund, vars dementa pappa bor växelvis på Norrbygården, är oroliga för vad som händer med tryggheten för deras pappa när boendet stängs . 

– Det har blivit en kontinuitet och trygghet. När man säger "du ska till Norrbygården", då vet han vad som väntar och känner sig trygg med det, säger Magdalena Hägglund.

Hon och hennes bror tycker det är en skandal att boendet stängs och har startat facebookgruppen "Bevara Norrbygården Fagersta" i protest.

Läs mer i onsdagens tidning.

Annons