Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krafttag mot livsstilskriminella

Nästan 30 personer har listats av polisen bara i Västmanlands län i deras nya satsning mot livsstilskriminella.

Annons

Polisen fick 2011 i uppgift av den svenska regeringen att ta krafttag mot livsstilskriminella. Och nu har de första siffrorna kommit.

– Våra insatser riktas mot de personer som är mest brottsfrekventa. Målet med åtgärderna är att personerna ska lagföras eller på annat sätt förhindras att fortsätta med sin brottsliga verksamhet. Eftersom en stor del av brotten begås för att finansiera missbruk är det viktigt att också skapa förutsättningar för mer långsiktig vård och behandling så att det går att bryta en kriminell livsstil, säger Klas Johansson.

Satsningen sjösattes i januari 2012 och under årets första månader har ungefär tusen personer identifierat som aktuella för satsningen. I Västmanlands län har polisen listat 28 personer och gjort 15 gripanden. I hela landet har 444 gripanden gjorts, 278 anhållanden, 155 häktningsbeslut och 428 domar har meddelats. Det visar statistik från polismyndigheterna.

Satsningen ska pågå till och med 2013. Alla polismyndigheter i Sverige gör insatser för att identifiera livsstilskriminella och förhindra deras brottslighet. Utöver det är att man tillsammans med sociala myndigheter och kriminalvården ska hjälpa de kriminella till en livsstil utan missbruk.

De individer som listats är dem som polismyndigheterna under perioden riktat särskilda insatser mot, inte nödvändigtvis samtliga livsstilskriminella i länet.

Fotnot: Observera att samma person kan vara föremål för flera gripanden under perioden.

Livsstilskriminell – enligt polisen

• Det är personer som är välkända av polisen.

• De begår frekvent brott.

• Ofta rör det sig om brott som leder till kortare fängelsestraff.

• De utgör cirka tio procent av de kriminella men står för hälften av alla anmälda brott. En majoritet av de linsstilskriminella är män mellan 20 och 50 år.

• Brotten begås oftast för att finansiera sitt alkohol- eller narkotikamissbruk.

• Vanliga brott är stölder samt inbrott i bostäder och bilar.

Källa: Polisen.se

Liknande projekt

Polisen i England och Wales jobbar sedan 2004 på ett likande sätt, med lyckade resultat. Där stod 5 000 brottslingar för en tiondel av alla brott. När polisen började punktmarkera dem samtidigt som de erbjöds hjälp att ta sig ur kriminaliteten minskade vissa brott markant. Till exempel minskade rån och bilstölder med mellan sex och sju procent.

Källa: Apropå nr 3/2008

Annons