Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kranvattnet är brunt i Skinnskatteberg

Vattnet som kommer ur kranarna i Skinnskatteberg är missfärgat och luktar illa efter reparationen av vattenläckan förra veckan.

Annons

Förra veckan drabbades den ledning som förser Skinnskatteberg med vatten av en stor läcka. Det var en gammal skada på en skarv som medförde att en stor flisa av en plastdel lossnade och fick vattnet att spruta ut som en fontän ur ledningen. Orsaken till skadan är okänd men har förmodligen skett för flera år sedan.

Hur mycket vatten som läckte ut är ännu oklart men arbetet med reparationerna gick snabbt och ledningen kunde tas i bruk igen senare samma dag.

Att vattnet i Skinnskatteberg är brunt och luktar illa efter reparationen har en naturlig förklaring och beror på att järn och mangan följer med grundvattnet ut i ledningarna. När vattnet är i rörelse märks oftast ingenting, det är efter en avstängning som kranvattnet blir missfärgat.

I ledningarna sker hela tiden avsättningar av ämnena och när vattnet stått stilla en tid för att sedan släppas på igen följer både järn och mangan med i en högre halt.

– För att få bort järnet måste ledningarna spolas ur så det bästa sättet är att låta kranarna rinna. Vi tar hand om de stora ledningarna men om det blir problem i ett enskilt hushåll gäller det att spola ur sina ledningar själv, säger Göran Wreder, VA-chef i Skinnskatteberg.

Det missfärgade vattnet utgör ingen hälsofara och går att dricka även om det luktar och smakar illa.

– Vi brukar säga att den enda som bör känna fara för vattnet är vittvätten. Den kan missfärgas och få en rosa ton av de höga järnhalterna, säger Göran Wreder.

Läs mer i onsdagens tidning eller köp e-tidningen.

Annons