Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kräver samråd med politiker

Boende i Olsbenning kräver ett samråd om vindkraftsparken inför fullmäktigemötet den sjunde mars. Kommunstyrelsen har sagt ja till parken.

Annons

Kommunstyrelsen beslutade på sitt senaste sammanträdande att tillstyrka VKS Vindkrafts ansökan om att bygga en vindkraftspark i östra delarna av kommmunen. SD var emot och reserverade sig mot beslutet.

Sista ordet har kommunfullmäktige om det ska gå efter kommunstyrelsens beslut eller säga nej, vilket kallas det kommunala vetot i vindkraftsfrågor.

Lotta Gröning och flera av invånarna i Olsbenning är upprörda över beslutet och ska kräva ett samråd inför kommunfullmäktige den sjunde mars.

– Det är de skyldiga att ge oss enligt miljöbalken. Du måste prata med dem det berör. Det är vi markägare i Olsbenning som kan kräva det och det gör vi, säger Lotta Gröning.

Kommunfullmäktiges ordförande Sten Nordström (S) vill inte kommentera frågan om ett samråd förrän han har sett en skrivelse om det.

– Vad jag med säkerhet kan säga är att de boende har haft möjlighet att yttra sig, säger Sten Nordström.

– I det här fallet har kommunstyrelsen haft samråd. Inte inför det här kommunstyrelsemötet men tidigare har man haft det.

Till samrådet vill Lotta Gröning se alla berörda parter bjudas in som kommunpolitiker i Norberg och Avesta, länsstyrelsen och naturvårdsföreningar.

Hon är osäker på om hon kommer vilja bo kvar om vindkraftverken byggs.

– Jag hävdar att det här handlar inte om vindkraft utan det handlar om hela Bergslagen, vill du att folk flyttar hit? Jag är ett lysande exempel på det. Jag jobbar i Stockholm och valde att flytta hit för jag älskar boendemiljön, säger Lotta Gröning.

– Hittar du ett vindkraftverk i Stockholms skärgård? De skulle aldrig bo i närheten av ett vindkraftverk och där blåser det mycket kan jag säga. Här säljer man ut sin främsta tillgång, det som gör att folk kan tänka sig att flytta hit, säger Lotta Gröning.

Remissvar från myndigheter och kommuner har kommit in till Miljöprövningsdelegationen på Länsstyrelsen Uppsala.

Norbergs kommun har synpunkter på två vindkraftverk. Förra året hittade Skogstyrelssen en nyckelbiotop där ett vindkraftverk planeras sättas upp som inte fanns med i miljökonsekvensbeskrivningen som VKS Vindkraft gjordes 2013. Kommunstyrelsen vill att det vindkraftverket flyttas så att ingreppet i nyckelbiotopen uteblir.

Lokala ornitologer har pekat ut att ett vindkraftverk har placerats i ett område som är viktigt för fågelarten nattskärra, som är särskilt skyddsvärd. Kommunstyrelsen vill att kompletterande studier görs och om möjligt ska det vindkraftverket flyttas, alternativt inte byggas.

Mer läsning

Annons