Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kritiserar kostnaden för granskningen

Granskningen av chefsinkomsterna får kritik för att inte dra några slutsatser.

Annons
Stig Henriksson har kritiserat revisionsbyråns rapport.

Shiro Biranvand och Stig Henriksson, båda (V), har kritiserat revisionsbyrån PwC:s granskning av förbundschefen Harold Nilssons inkomster.

- Rapporten lämnar inte ett enda svar om att något skulle vara fel. Nu vill de utreda fem nya frågor. Den första utredningen kostade 400 000 kronor så det blir ganska dyrt att utreda vidare, säger Stig Henriksson under Fagerstas kommunfullmäktigesammanträde. 

Fagerstas kommunalråd Marino Wallsten (S) försvarar utredningen.

- Att den inte skulle ha kommit fram till något är inte helt sant. Granskningens uppdrag har aldrig varit att vara dömande. De har gjort en faktainsamling och hittat fem områden som belyser allvarliga iakttagelser, säger han och fortsätter:

- Det kostade 400 000 kronor, ja. Men det har tagit förhållandevis lång tid och det fanns en anledning att granska har det visat sig. Det vore förstås bättre om kommunen sett till att det inte fanns någon anledning att granska. Om ansvariga längre tillbaka hade gjort rätt från början så undviker man granskning.

Vart och ett av de fem områdena kommer nu att hamna under luppen, enligt kommunalrådet. På kommunstyrelsemötet 7 april ska politikerna besluta om hur kommunen går vidare.

Ett av områdena som revisionsbyrån pekat ut är risken för en skattesmäll om Harold Nilssons konsultarvoden är att betrakta som lön. Det här området kan enligt Marino Wallsten hamna direkt på en statlig myndighets bord:

- Jag tänker nog föreslå att vi gör en egen anmälan till Skatteverket, sedan får vi se hur det rent formellt går till.

Ett annat område har att göra med att det kan ha skett brott mot upphandlingsregler. Så kan fallet enligt PwC vara om Fagersta kommun och NVK ska betraktas som samma upphandlare. Enligt kommunalrådet kan även det här bli ett fall för den berörda myndigheten.

- Det kan vi lämna till Konkurrensverket, säger han.

Läs mer: Delade meningar om ansvar för chefsavtal

Annons