Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krokodil-drogen har nått Västmanland

Under förra veckan var en kvinna inlagd två gånger på medicinakuten i Västerås efter att hon tagit drogen.

Annons

Josefin Viklund, medicinsk ledningsansvarig på MAVA, medicinska akutvårdsavdelningen, berättar att kvinnan, som tillhör de tyngre missbrukarna, själv uppgav att hon tagit Krokodil. Viklund fann ingen anledning att misstro henne, kvinnan hade fula hudsår.

Enligt Giftinformationscentralen är Krokodil en billig drog som görs i hemmalabb med hjälp av värktabletter och där bensin, thinner, saltsyra, jod och röd fosfor finns med i tillverkningsprocessen. Drogen bokstavligen ”äter upp” hud och vävnad och ibland måste lemmar amputeras på grund av skadorna.

Fallet är det enda som bekräftats. Polisen har inte gjort några beslag av Krokodil som är ett stort problem i Ryssland.

Men framförallt är det MDPV-epidemin som oroar ansvariga. Juha Rundgren (V), från Norberg, sitter i landstingsstyrelsen.

– Helgen har varit lugn på medicinakuten med bara en MDPV-patient. Men jag vågar inte lita på ett trendbrott.

Ska ni agera mot riksdag och regering med anledning av de kritiserade, sänkta straffsatserna för MDPV?

– Vi har inte haft några sådana diskussioner. Samarbetet mellan polis, landsting och kommun fungerar bra och jag känner mig lugn för det arbetet men är vansinnigt orolig för frekvensen. 14 intensivvårdade sedan årsskiftet är ett faktum, säger Rundgren som tycker det viktigast nu är att föräldrar och unga blir medvetna om drogens farlighet.

Staffan Jansson (S), ordförande i Individ- och familjenämnden i Västerås, instämmer: opinion är viktigast nu.

Vad gör du konkret som politiker?

– Jag har pratat med riksdagsman Anna Wallén (S) i justitieutskottet. Justitieminister Beatrice Ask måste driva frågan om en lagändring, säger Jansson som tror på polisteorin att den sänkta straffsatsen förvärrat läget.

Ann-Christine Kihl

Annons