Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

KRÖNIKA: Hjälp FP att berätta om krisen

Flyktingkrisen har pågått länge. Men det var en bild på en drunknad pojke, som bärs upp på land, som fick flera människor runt om i världen att vakna i förra veckan.

Annons

Bilden visar en turkisk militärpolis på sandstranden, han håller den treårige pojken från Syrien som ligger livlös i hans famn.

Den fick många av oss i världen, i Sverige, i norra Västmanland, att tänka på om det skulle vara vår familjemedlem eller släkting. Vad hade vi känt? Hur hade vi mått? Frågor som är tämligen svåra att ens föreställa sig svaren på för många av oss. Men den där bilden, den borrade sig in i mångas hjärtan. Gjorde ett avtryck.

Det är inte första gången en bild griper tag i så många, så innerligt.

1972 var det fotografiet av den nioåriga flickan som berörde en hel värld. Hon springer naken på en gata efter att ha blivit svårt bränd i en napalmattack under Vietnamkriget. Hennes förtvivlade uttryck vittnar om smärtan och rädslan. Över 40 år senare fortsätter bilden att klamra sig fast i mångas sinnen.

1993 var det bilden på den svältande flickan i Sudan som öppnade världens ögon. Den tunna, tunna flickan ligger hukad och ensam med ansiktet och den nakna kroppen ned mot marken. Alldeles bakom står en gam med blicken riktad mot henne.

Bilden på den drunknade pojken väckte liksom föregångarna många andra stora frågor; Vad är det som händer i världen? Vem bär ansvaret? Hur ska detta sluta? Och kanske den viktigaste frågan av alla: Vad kan jag göra?

Fagersta-Posten har bestämt sig för att berätta om flyktingkrisen ur ett lokalt perspektiv, både i tidningen och på fagersta-posten.se, under denna vecka.

Men då behöver vi hjälp av er läsare. Vet du en berättelse vi inte får missa? Ett lokalt initiativ värt att uppmärksamma? Hör av dig! Mejla [email protected], ring 0223-466 14 eller sms:a till 720 21.

Under #FPmedmänniska hoppas vi att ni vill dela med er på sociala medier av berättelser, lokala insamlingar och annat som har med flyktingkrisen att göra.

Annons