Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvinna anmäler vårdcentral

En vårdcentral i norra länsdelen skrev till slut en remiss till hudkliniken. Kvinnan blev då kallad för att ta bort basalcellscancer.

Annons

När kvinnan hösten 2012 uppsökte läkare ansågs knölen inte orsaka några besvär och en remiss till hudkliniken bedömdes inte vara nödvändig.

Vid ett läkarbesök ungefär ett år senare noterades en hudförändring hos patienten. Först då skrevs en remiss till hudkliniken. En tid senare kom ett remissvar om borttagande av basalcellscancer, en form av hudcancer. Kvinnan hade av vårdcentralen dessförinnan blivit tillsagd att knölen skulle försvinna av sig själv.

Kvinnan har anmält ärendet till IVO, Inspektionen för vård och omsorg. IVO anser att vårdcentralen gjort en bristfällig bedömning när kvinnan uppsökte vårdcentralen hösten 2012, och att det skett en fördröjning av diagnosen. IVO betonar också att det tog två läkarbesök under 2013 innan remissen skrevs.

Vårdcentralen har beklagat den långa handläggningstiden och även meddelat att patientens anmälning kommer att vara grund för samtal om förbättringar.

Här finns mer information om basalcellscancer.

Annons