Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvinna blev knivhotad i sitt hem av okänd man

I fredags eftermiddag var en kvinna ute och klippte gräset när hon upptäckte att gårdsgrinden stod öppen. Hon gick in i huset och möttes där av en okänd man.

Annons

Fagersta. En kvinna i 50-årsåldern blev i fredags eftermiddag hotad med kniv när hon ertappade en inbrottstjuv i sitt hem. Den okände mannen hade plockat på sig två datorer. När kvinnan försökte hindra honom sprang han in i köket och plockade fram en kökskniv som han viftade mot kvinnan.

Det var när kvinnan, som bor i centrala Fagersta, var ute och klippte gräsmattan i fredags eftermiddag som hon upptäckte att gårdsgrinden var öppen.

– Jag reagerade på att den var öppen eftersom jag visste att jag hade stängt den för att inte hunden skulle springa ut, säger kvinnan.

Hon tänkte att det kanske var sonen som hade kommit hem, men såg inte hans bil.

Kvinnan gick i stället in i huset för att se om någon var där.

– Jag höll i en slags pinne som jag hade använt till att få bort gräset ur gräsklipparen med. När jag kom in hörde jag att det var någon på övervåning så jag slog med pinnen i väggen för att få gensvar.

Hon tänkte att det kanske var en katt som hade sprungit in men i stället möttes hon i trappen av en okänd lång och smal man i 30-årsåldern.

– Jag vet inte vad som flög i mig men jag vrålade "Vad gör du i mitt hus?" och "Vad har du under tröjan?". Han mumlade någonting som jag inte minns och sedan försökte han ta sig förbi mig.

Kvinnan gav sig inte utan höll sig kvar i mannens tröja samtidigt som hon skrek på hjälp. Mannen kom över ett par bilnycklar och försökte ta sig in i kvinnans bil.

En granne till kvinnan hörde ropen och ringde till polisen samtidigt som grannens väninna kom till undsättning.

Mannen lyckades inte ta sig in i bilen eftersom nycklarna tillhörde en annan bil.

– Han stod och slog mot mig samtidigt som han försökte ta sig in i bilen. Han puttade omkull mig och sprang in i huset och jag efter.

I köket fick mannen tag på en kökskniv och viftade den mot kvinnan.

– Jag tänkte att det här slutar inte bra så jag tog sats och drämde till honom med pinnen och sprang ut på gården igen.

Mannen rotade då rätt på kvinnans bilnyckel som hängde i nyckelskåpet i hallen.

– Han kom utspringade med kniven och rusade fram till bilen igen. Jag sprang efter och tänkte att han ska fan inte få köra ihjäl någon. Men när han fick i backen var det bara för mig att hoppa åt sidan.

Polisen kom strax efter det att mannen stack iväg i den stulna bilen.

– De ska ha en stor eloge för all hjälp.

Hur känner du dig efter händelsen?

– Jag har nog inte riktigt hunnit landa och är förmodligen fortfarande i chock. Men det jag vet är att jag från och med nu alltid kommer att ha dörren låst , säger kvinnan.

Hon vill nu uppmana alla att alltid låsa ytterdörren om man lämnar huset eller är ensam.

Den okände gärningsmannen är fortfarande på fri fot efter att ha gett sig i väg i kvinnans bil, och polisen har ingen misstänkt för brottet.

Tommy Kämpe, kriminalinspektör på krimjouren i Västerås, vill uppmana alla eventuella vittnen att höra av sig till polisen. Bilen är en cayenne röd Skoda Fabia med reg.nr TCA383.

- Vi vet att mannen körde mot Norberg/Avesta-hållet, så om någon har sett något vill vi att de hör av sig till oss, säger han.

- Hittar vi bilen hittar vi snart gärningsmannen, tillägger han.

EMELI LILLBACKA

Mer läsning

Annons