Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvinna från Västerås dödades

132 personer dödades i terror-attackerna i Paris – en av dem var en 23-årig kvinna från Västeråstrakten. Hennes jämnåriga kompis, även hon från Västerås, skottskadades och vårdas nu på sjukhus.

Annons

Vid den skadade kvinnans sida finns hennes familj som flög till Paris tidigt i lördags morse. När VLT når pappan vill han inte prata. Inte nu, men kanske om några dagar.

Enligt uppgifter till VLT bor den skadade kvinnan i Paris sedan en tid tillbaka där hon studerar på universitet. I fredags besökte hon baren Le Carillon tillsammans med några vänner när terroristerna slog till och öppnade eld med automatvapen mot gästerna i baren.

Dagen efter tog IS, islamiska staten, på sig ansvaret för dåden.

Svenska kyrkan i Paris har under helgen stöttat familjen.

– De är förstås bestörta, säger diakonen Estelle Ehrnst.

Utrikesdepartementet vill inte officiellt bekräfta att offren är från Västerås.

– De kommer från Mellansverige, det är allt jag kan säga av sekretesskäl, säger Anna Ekberg vid UD:s pressjour.

Kroppen tillhörande den unga omkomna svenskan är fortfarande kvar i Paris. Det är oklart när hon flygs hem till Sverige.

– Jag tror att det kommer ta lite tid med tanke på alla formaliteter och pappersexercis.

Flera västeråsare finns på plats i Paris. En av dem är Kim Lindh. Hon studerar i Paris och har bott där sedan augusti.

– I lördags var Paris en spökstad, åtminstone i det området där jag bor, men under söndagen letade folk sig ut. Många samlades på trappan utanför kyrkan Sacre Coeur, säger Kim Lindh.

Själv var hon på en förfest när terrordåden skedde, ungefär två kilometer bort från den restaurang där den 23-åriga kvinna dog och hennes kompis skottskadades.

– Vi var ett helt gäng som ganska samtidigt fick upp en notis om att vi kunde checka in på Facebook att vi var i säkerhet. Sedan började man följa listan och kollade vilka som var i säkerhet samtidigt som vi följde nyhetssändningarna. Jag har många vänner på skolan där jag går och jag var självklart orolig ifall någon av dem skulle ha drabbats.

Tanken var att de skulle ha rört sig ner mot området där skottlossningen skedde.

I dag måndag är det åter en skoldag.

– Jag känner mig lite vemodig inför att gå till skolan. Det kommer att finnas någon som känner någon som blivit drabbad. På något sätt har det varit svårt att ta in allt som hänt, säger hon.

Annons