Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvinnohuset är kandidat 2 till Årets västmanlänning

Våldet mot kvinnor i nära relationer har inte ökat genom åren, men förr sökte färre stöd och våldet mot dem anmäldes inte alltid. Det är den erfarenhet som de som arbetar i föreningen Kvinnohuset har.

Annons

Men fler kvinnor gör numer en anmälan då de utsatts för våld. Behovet av att komma till oss har inte minskat, bara i år har vi haft drygt 300 nya kontakter ut-över de vi har sedan tidigare. säger Marja Antonsson.

Hon är förskolepedagog och arbetade ideellt i föreningen under sju år, men är sedan 1988 heltidsanställd som informatör och administratör, men också engagerad i stödsökande kvinnor i kvinnojouren.Förutom kvinnojouren är även tjejjouren Ronja en del av Kvinnohuset. Elin Hedén har arbetat heltid med den sedan den startade för tolv år sedan. – Vi har kontakt med både yngre och äldre, tjejerna kan vara mellan 16 och 25 år, men vi arbetar tätt tillsammans med kvinnojouren. Tjejerna mår dåligt och de problem vi möter kan röra sig om allt från fysiskt våld, våldtäkt till kompisproblem och ofta kan problemen vara kopplade till bilder av vårt kön, hur vi ska se ut, säger Elin.

Behovet av skyddat boende under kortare eller längre tid har under åren ökat på Kvinnohuset.

– Tyvärr har vi bara tre platser åt gången för tillfälligt boende här i huset och varit tvungna att säga nej till 39 kvinnor i år. Den kommunala verksamheten har också bara fyra platser. Under senaste året har platserna aldrig stått tomma här, säger Marja.

Bristen på bostäder är ett stort problem, påpekar de båda.

– När allmännyttan sålde ut hyresrätter minskade ju utbudet betydligt, det kan också vara svårt för kvinnorna att få ett kontrakt och de bostäder som byggs i dag har inte vi råd att köpa, säger Marja.

Men alla kvinnor som söker stöd och hjälp i Kvinnohuset behöver inte ett annat boende.

– Många kommer hit regelbundet för samtal och för att få annan hjälp, andra kanske bara kommer en gång, det beror på vilka behov de har, tillägger Marja.

Tid för samtal med personalen måste bokas, det händer att kvinnorna ringer själva och bokar men också att den sker via polisen.

– En viktig del av vår verksamhet är även nätverket vi har med jourerna runt om i länet, säger Elin.

På Kvinnohuset arbetar fyra personer och just nu även två projektanställda.

– Flera personer kommer också hit och arbetar ideellt. De som vill engagera sig i vårt arbete får genomgå en trestegsutbildning, som vi som är anställda här kan hålla i, säger Marja.

Kvinnohuset erbjuder även öppna program då de bjuder in olika föreläsare eller personer inom rättsväsendet som tar upp olika angelägna ämnen.

Juryns motivering

"Har sedan 70-talet uthållit givit stöd åt en utsatt grupp.

Kvinnohuset har tagit vid där andra nätverk inte har räckt till och gett många kvinnor och barn hjälp till förändring av sin livssituation."

Birgitta Cavallini

Mer läsning

Annons