Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvinnor rädda för att vara ute ensamma

Här avstår flest kvinnor i landet från att gå ut ensamma av rädsla för att bli överfallna, ofredade eller rånade.

Annons
”Jag är uppväxt i Stockholm och är inte så rädd. Men man får tänka på var man går. Jag skulle inte gå runt Eskiln eller Norn själv på kvällen”, säger Kärrgruvebon Ingela Trouin.

– Här på stan i Fagersta skulle jag inte vilja gå själv om det var mörkt. Man vet ju aldrig vad som händer – folk kan förfölja mig och försöka råna mig på pengar eller liknande, säger Maria Eriksson, 36 år, från Västanfors.

Hon är inte ensam om sina känslor. Fyra av tio kvinnor eller 41 procent i Västmanland uppger att de ibland eller ofta avstår från att gå ut ensamma av rädsla för att bli rånade, överfallna eller på annat sätt ofredade.

Specifikt för Fagersta, Norberg och Skinnskatteberg är det kring 30 procent.

Det visar rapporten Öppna jämförelser som presenterades tidigare i veckan av Sveriges Kommuner och Landsting tillsammans med Socialstyrelsen och Folkhälsomyndigheten.

Vanligast är oron bland unga kvinnor upp till 29 år och äldre från 65 år ochuppåt. Endast Örebro har lika stor andel kvinnor som är rädda för att gå ut.

Men den verkliga siffran för Västmanland kan vara ännu högre på grund av felmarginal i statistiken. Felmarginalen gör också att siffran skulle kunna var lägre.

Även de västmanländska männen är mer rädda än andra. Drygt en av tio undviker att gå ut av rädsla för att bli överfallen.

– Jag tror inte det är roligare att vara ung kille. De utsätts väl för fler brott, säger Kärrgruvebon Maria Sjökvist, 52 år, som själv känner sig trygg och inte är rädd för att gå ut ensam. Exakt vad oron beror på går inte att veta.

– Vad rädslan beror på är svårt för oss att säga men ur hälsosynpunkt är det inte bra med tanke på att möjligheten till fysisk aktivitet minskar om man inte törs gå ut. Sitter man hemma är det också svårare att ha ett fungerande socialt liv, säger Sevek Engström, chef för Kompetenscentrum för hälsa inom Landstinget Västmanland.

Ungdomars situation är ett annat område som oroar folkhälsoexperterna. Drygt tio procent av dem som är 25 år och yngre vare sig studerar eller arbetar.

Länet har en lägre andel än i riket som har behörighet till gymnasieskolan eller som slutför gymnasiet inom fyra år.

Nu är långt ifrån allt i rapporten negativt. Flera siffror pekar åt rätt håll.

Västmanlänningar leverlängre och mår bättre än vad som framgått i tidigare undersökningar.

Antalet som insjuknar i hjärtinfarkt minskar också i länet.

– Faktorer som påverkar är att rökningen går ned, kosten blir bättre, att den fysiska aktiviteten ökar och att man sätter in medicinering tidigare, säger Sevek Engström.

Västanforsbon Maria Eriksson känner sig trygg i sitt bostadsområde. Men hon vill inte vara ute ensam på kvällen i Fagersta centrum.

Mer läsning

Annons