Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lägre hastighet för vissa tåg

Nästa år kan ta längre tid att resa med tåg från Västerås och Kolbäck. Det rapporterar SVT Nyheter.

Annons

Enligt SVT är orsaken till detta att den svenska järnvägen är sliten och att Trafikverket därför tänker sänka hastigheten på 69 sträckor i hela landet. Två av de drabbade sträckorna är Västerås norra–Kolbäck samt Kolbäck–Jädersbruk.

– När vi märker att det är slitet blir vi tvungna att sätta ned hastigheten för att det ska vara säkert, förklarar Bengt Olsson, presschef på Trafikverket, för SVT Nyheter. Jag vill inte säga definitivt att det blir längre restid, men det kan det bli. Det får operatörerna svara på.

Hugo Oljemark, vd för Tåg i Bergslagen, tror dock inte att den planerade hastighetsbegränsningen drabbar trafiken i Västmanland.

– Vid en första anblick kommer det inte att förändra tidtabellerna. Det rör sig om så korta sträckor i länet att det inte påverkar. Det är betydligt värre i andra områden, säger Oljemark.

Uppgifterna om att den svenska järnvägen blivit sämre kommer från rapporten Trafikverkets Järnvägsnätsbeskrivning 2017 som SVT tagit del av. I rapporten pekas bland annat ut, skriver SVT Nyheter, att rälerna (stålskenorna i järnvägsspåret) på sträckorna mellan Västerås norra–Kolbäck och Kolbäck–Jädersbruk är dåliga.

Därtill rapporteras det i rapporten att bron över E18, som Västeråstågen som kommer norrifrån korsar, är i dåligt skick. ”Bron över E18 har bärighetsproblem. Det finns risk för nedsatt hastighet och lägre viktgräns” står det i rapporten enligt SVT Nyheter.

Med hur mycket hastigheten kan sänkas på sträckorna i Västerås och Kolbäck är i nuläget oklart.

SVT Nyheter rapporterar även att hastigheten sänks på fler sträckor nästa år än under de senaste fem åren då sänkningarna aldrig har drabbat fler än 20 etapper på ett år.

– Det är en mer intensiv trafik nu och det innebär att järnvägen slits hårdare på vissa sträckor, ger Bengt Olsson på Trafikverket som en förklaring till SVT Nyheter.

Annons