Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läkemedel kostar miljoner – i onödan

Landstinget Västmanland betalade förra året miljontals kronor extra för dosläkemedel. Leverantören, Apotekstjänst, hävdar att man inte gjort något olagligt.

Annons

Länet. Sedan lång tid tillbaka levereras läkemedel till patienter som får hjälp med att hålla koll på sin medicinering genom dosförpackningar. Landstinget Västmanland gick ihop med sex andra landsting för att tillsammans köpa in medicin. Tjänsten lades ut på upphandling som Apotekstjänst vann.

Men det har kommit med ett pris, för kostnaden för läkemedel har nu ökat kraftigt. Enligt en källa till VLT handlar det om miljontals kronor som patienter och landstingen får betala extra. Källan hävdar att Apotekstjänst medvetet frångår praxis och använder mindre burkar med medicin för att få upp priset.

Landstinget har påpekat problemet för Apotekstjänst och vill använda en så stor burk som möjligt för att få ner priset.

– Vi känner oss lurade, säger Carl-Johan Lindner, chef på läkemedelsenheten på landstinget.

– Prismodellen är felaktig,den måste anpassas för dos, det är statens egna regler, kontrar Tomas Hilmo, vd på Apotekstjänst.

En ny upphandling gjordes nyligen då Apotekstjänst kontrakt gick ut, och då vann företaget Svensk dos. Men Apotekstjänst har överklagat och ärendet ligger nu i Förvaltningsrätten i väntan på dom.

Mer läsning

Annons